Informació general

“Volem que hi hagi un mercat municipal, però no a qualsevol preu”

Per Lluís Rovira i Barenys, Josep Maria Ferrando

Detall de l’interior del Mercat Municipal de la Vila

Ajuntament i paradistes s’han marcat l’objectiu de trobar una solució que permeti revifar el Mercat Municipal de la Vila. Aquest és el propòsit que s’han marcat després que aquest mes de febrer s’hagi viscut una petita crisi sobre el futur del mercat arran d’unes declaracions fetes per l’alcalde, Robert Benaiges, en motiu de la presentació del pressupost d’inversions municipals per a l’any 2004.

Centre de formació

Al desgranar el rosari d’inversions previstes tant per a enguany com per a la resta de la legislatura, l’alcalde va apuntar que la intenció de l’Ajuntament era que el mercat es transformés en un centre de formació on s’hi fessin cursets i tallers específics, respectant, això sí, l’estructura externa de l’edifici. L’argument d’aquesta transformació era la poca activitat comercial d’aquest servei. Dies més tard, després de reunir-se amb els paradistes, el tema es va suavitzar i es va arribar a l’acord de trobar una solució que permeti donar una major activitat al mercat. En aquests moments hi ha vuit parades en actiu que corresponen a quatre comerços. Segons Benaiges, “el criteri prioritari és que volem que hi hagi un mercat municipal, però no a qualsevol preu. Ara només hi ha quatre comerços oberts al mercat i hem d’intentar donar sortida a la gent que vulgui instal·lar-s’hi. Hem plantejat la voluntat de tancament si no se solucionen els problemes, però amb calma i tranquil·litat. Hem de trobar entre tots una solució”. El proper mes de setembre s’acabava la concessió de l’Ajuntament als paradistes. L’alcalde ja ha dit que aquesta concessió s’allargarà el que faci falta. Benaiges també reconeix que les instal·lacions del mercat no són les més adients, tant pel que fa a l’espai com a la il·luminació, però que l’arranjament i millora aniran supeditats a la rendibilitat del mercat. Pel que fa a la possibilitat que s’instal·li una superfície comercial a dins, l’alcalde no ho creu convenient, “els paradistes ens diuen que s’hi voldria instal·lar una superfície comercial. Jo crec que el mercat és el mercat i una gran superfície té altres llocs on ubicar-se”.

§ Es crea una comissió mixta entre l‘Ajuntament i els paradistes del Mercat Municipal de la Vila per buscar una sortida a la situació actual§

A rel de les declaracions de l‘alcalde en roda de premsa i en el ple del dia 27 de gener en què deia que calia buscar una sortida a la situació actual del Mercat Municipal de la Vila, a petició dels paradistes va tenir lloc una reunió en què van ser presents per una banda com a representats municipals l‘alcalde, Robert Benaiges, i el regidor de Promoció de la Ciutat, Oliver Klein, i per l‘altra, representants de totes les parades que hi ha actualment al mercat, inclosos el president i el secretari de la Confraria de Pescadors, i també hi va participar la presidenta de l‘associació comercial Vila Centre, Teresa Recasens. La portaveu dels paradistes, Elisa Pallarès, ha explicat a la Revista que la reunió va ser positiva i que el col·lectiu va exposar a l‘alcalde la seva voluntat de continuar al mercat, tot i que estan d‘acord que cal buscar solucions a la degradació de l‘edifici i a la manca de continuïtat de diverses parades. Elisa Pallarès va dir que l‘alcalde els va expressar la seva voluntat de donar continuïtat al Mercat de la Vila, sempre que es pugui arribar a un acord amb els paradistes. El resultat de la reunió va ser la creació d‘una comissió mixta entre l‘Ajuntament i els paradistes que es reunirà dues vegades al mes per buscar la millor manera de donar una sortida a la situació actual. Una de les iniciatives que s‘haurà d‘estudiar és la proposta dels paradistes d‘integrar dintre del mercat un espai destinat a supermercat i que productes frescos com la carn, el pollastre o el peix continuïn mantenint les parades actuals. Aquesta fórmula ja funciona en d‘altres mercats municipals de Catalunya.

Comenta aquest article