Informació general

L'AdC critica la política de "regals i privilegis" i cedirà les seves entrades del FIMC a Cambrils Solidari

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Gorka Martín, Rosa Martínez, Ivan Sanz i Laura Moreno

L'Assemblea de Cambrils va oferir una roda de premsa, ahir al migdia, en la què van criticar l'actual model del Festival Internacional de Música de Cambrils. El regidor de l'AdC –Ivan Sanz–, acompanyat de Gorka Martín, Rosa Martínez i Laura Moreno– va ser l'encarregat de manifestar la postura del seu grup sobre aquest esdeveniment musical que s'iniciarà el proper 28 de juliol i que s'allargarà fins l'11 d'agost. Per començar, Ivan Sanz es va qüestionar per què es va decidir canviar el model del festival, qui va ser el responsable d'aquesta transformació després de 40 anys d'un festival que tenia un model propi i, si actualment, la població de Cambrils se'l sent com a seu. Segons va dir Sanz, "amb l'excusa dels conflictes amb el Parc Samà i la crisi econòmica fa quatre anys es privatitza la gestió d'aquesta institució emblemàtica del municipi i en aquest procés es perd qualsevol rastre de l’ADN d'allò que va ser. El cartell abans configurat per figures de referència en el món de la cultura ha quedat en mans del management mediàtic. Com en moltes altres accions, l’actual govern municipal actua seguint les inèrcies de l'anterior mandat".

Ivan Sanz: "Cedim espai, cedim la marca i si col·loquem algun estimat o familiar, encara millor"

El regidor de l'AdC va manifestar que, "si comparem els contractes de Publiolimpia per a l’organització del FIMC 2015 amb els del 2016 veiem com l’Ajuntament ha adquirit encara més obligacions". Sobre aquestes obligacions, l'AdC va criticar que l'Ajuntament de Cambrils cedeixi de forma gratuïta l'espai del parc del Pinaret i tots els seus serveis per a tots els dies de concerts i també l'espai del Patronat de Turisme per a la venda d'entrades. A banda, tal com va apuntar Sanz, el consistori destina una partida pressupostària de 20.000 € al Festival de Música en conceptes com la cessió d’un estand durant de la Fira Multisectorial per publicitar el Festival i una pàgina al programa de la mateixa Fira, tanques, un punt de llum i la despesa conseqüent, un treballador municipal en funcions d’electricista, contenidors extres de brossa, taules i cadires. Tot això "sense oblidar que la empresa Publiolimpia s’aprofita de la marca FIMC, una marca amb més de 40 anys de tradició, sense pagar cap cànon. A més, les facilitats administratives ofertes per l’Ajuntament impliquen personal públic. Aquestes van des de la gestió amb Ports de la Generalitat per a la col·locació de banderoles, suport per a la tramitació dels permisos administratius, utilització dels canals de difusió de l’Ajuntament, premsa, informàtica, alcaldia, promoció econòmica, turisme, cultura i personal de protocol. Aquest és el seu model de privatització, l'acompanyament públic del lucre privat" va explicar Sanz. El regidor de l'AdC va afegir que l'empresa Publiolimpia contracta com a cap de comunicació i protocol "a una persona que té una relació molt directa amb l'antiga alcaldessa de Cambrils i actual regidora de Turisme". Segons va apuntar Sanz "cedim espai, cedim la marca i si col·loquem algun estimat o familiar, encara millor".

"Estem
totalment en contra de l'acumulació de privilegis"

Un altre tema del que el regidor de l'AdC es va mostrar molt crític va ser l'entrega de "regals i privilegis" per als regidors del consistori cambrilenc. De fet, des de l'organització s'entreguen un parell d'entrades per concert a cada regidor. Tal com va dir Sanz, "des de l'Assemblea de Cambrils estem totalment en contra de l'acumulació de privilegis per part d'aquells que tan sols haurien de ser els representants del poble en l'acció política municipal. Val a dir que l'Assemblea de Cambrils hi ha renunciat perquè estem en contra de qualsevol privilegi o regal. Tot i que no ens ho estan posant gens fàcil, hem decidit cedir les entrades a l’entitat Cambrils Solidari Tots Plegats perquè les faci arribar a persones que per la seva situació econòmica no poden pagar aquests preus i assistir al festival, i afavorir així que la cultura no sigui únicament una qüestió econòmica. No renunciem a aquestes entrades com a mostra d’heroïcitat, ho fem seguint principis ètics i morals i, sigui dit de pas, perquè a la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern".

"La nostra proposta passa per recuperar la gestió pública del festival i establir una comissió"

Des de l'Assemblea de Cambrils també van posar a sobre la taula la seva proposta de Festival. Segons va dir Sanz, "la nostra proposta passa per recuperar la gestió pública del festival i establir una comissió amb les diferents entitats culturals locals i figures representatives del món de les arts. Aquesta comissió seria la que treballaria una línia de programació en la qual s'inclourien propostes internacionals, atenent al nom del festival, però sense perdre la connexió amb allò local. Un festival que avui està més allunyat que mai de la societat que l'acull". Un dels motius d'aquest allunyament, segons Sanz també són els preus inassequibles de les entrades de molts concerts que es mouen entre els 40 i els 180 euros.

"L’activitat econòmica transcendeix mínimament el marc del recinte"

Finalment pel que fa a l'impacte econòmic del Festival, Sanz va explicar que "no disposem de cap estudi concret d’aquest impacte i, com que no n’hi ha cap, ens permetem exposar les nostres opinions personals. L’activitat econòmica es limita a la producció, al management i als músics i transcendeix mínimament el marc del recinte. Podríem pensar que un Festival genera pernoctacions però observem que el públic majoritàriament procedeix de la demarcació i retorna a dormir al seu domicili. La durada de quinze dies de Festival es un factor negatiu per atreure un hipotètic turista cultural. Pel que fa als serveis val a dir que les ofertes gastronòmiques generades en el sí del propi recinte cobreixen bona part de les necessitats del públic assistent. L’oferta de càtering de l’espai gastronòmic del festival, lluny de ser Km. 0, ve de Barcelona. Com a mínim podríem pensar que el consistori ha fet un esforç exigint que les contractacions de personal necessari per a la producció de l’esdeveniment sortissin d’un pla d’ocupació o d’una borsa de treball municipal. Però ni tan sols això".

Comenta aquest article