Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

L’Hospital gòtic reobre les seves portes convertit en centre de visitants amb un espai museïtzat

Per Redacció

Aspecte de la façana rehabilitada de l'hospital gòtic de l'Hospitalet de l'Infant

L’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant va reobrir les seves portes el passat divendres dia 8 de juliol convertit en un equipament cultural. A partir d'ara acollirà un centre de visitants dedicat a la divulgació d’aquest conjunt monumental del segle XIV, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

El Centre de visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer és un espai per a la interpretació i visita a l'hospital fortificat fundat per l'infant Pere d'Aragó i d'Anjou el 1344, i origen del poble de l'Hospitalet de l'Infant. El centre està situat a la plaça del Pou, núm. 11, i consta de dues plantes: la primera, dedicada al Coll de Balaguer i amb una funció polivalent que permet un ús per a exposicions, conferències o presentacions; la segona, amb un espai expositiu permanent sobre l'Hospital i el seu fundador, amb la possibilitat d'accedir al pas de ronda i a la torre de la façana nord del monument, des d'on es poden veure els tres arcs diafragma apuntats de la gran sala dels malalts que encara es conserven dempeus, a tocar de l'interior de la façana de ponent.

En els darrers mesos s’han dut a terme les obres de restauració i consolidació del conjunt arquitectònic que fins ara acollia la sala d’exposicions Infant Pere i l’antiga biblioteca municipal. Els treballs s’han centrat en el mur i la torre del sector nord de l’hospital, a la que es pot accedir puntualment mitjançant una escala nova. A més, es pot caminar per damunt de la coberta d’aquesta part de l’hospital i admirar així les estructures medievals encara visibles i l'entorn que s'hi albirava.

A partir d'ara, el centre obrirà de dimarts a diumenge, de 10.30 a 13.30h, i de 18.00 a 21.00h, fins a l'11 de setembre, amb un preu per entrada lliure de 2 euros (preu 1 euro, per a menors de 12 anys i grups de més de 15 persones; entrada gratuïta per a menors de 4 anys).

Un espectacle audiovisual es projectarà cada dia sobre la façana

Per sumar encara més atractiu a l’equipament, durant tot l’estiu es projectarà sobre la seva façana el mapping que es va estrenar l’any passat i que proposa un viatge des de la prehistòria fins a l’actualitat. Així s’explica la història de la zona i de la construcció i remodelació de l’antic hospital. L’espectacle audiovisual que permet aconseguir efectes de moviment o de 3D i acompanyar els efectes visuals amb efectes sonors i música L’edifici, amb les seves formes i materials, és l’element que transporta els espectadors pel temps; que pren vida i va mutant per introduir les diferents escenes de la història. Aquest espectacle dinàmic, molt visual i creatiu, modern i alhora fidel a la història l’ha elaborat  l’empresa Nueveojos, que ha realitzat el mapping de la cerimònia d’inauguració de la nova Masia del Barça i el mapping sobre la Casa Batlló per celebrar els 10 anys de visites culturals, entre altres projectes audiovisuals.

El mapping dura 11 minuts, aproximadament, i es podrà veure cada nit de dimarts a diumenge a les 22:15h

Comenta aquest article