Societat

Cambrils viu intensament la festa de la pagesia

Per Jordi Torres

La festa del patró de la pagesia es va encetar el passat diumenge 13 de gener amb els Tres Tombs, que va coincidir amb la d’altres poblacions com Valls. Tot i la pluja fina que anava caient, no es va interrompre la ja tradicional cavalcada. Hi van participar 25 carruatges, 80 cavalls i tres trineus amb rodes, recorrent el carrer de la Verge del Camí, l’avinguda del Baix Camp i el carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, i encapçalats per la xaranga El Calçot de Valls.


Prèviament als Tres Tombs, i un cop finalitzada la missa, es va fer la benedicció dels animals i bestioles al pati de l’Ermita, on es van concedir premis a l’originalitat i presentació de les bestioles. La festa va seguir amb la inauguració de dues mostres al Museu Agrícola, situat a l’antic Celler de la Cooperativa. La primera va anar a càrrec d’artesans locals, que presentaven les seves reproduccions a petita escala d’objectes relacionats amb la pagesia, com carruatges, una premsa d’oli, així com el funcionament d’un pou d’aigua; també trobàvem elements propis dels mariners, embarcacions de vela i de pesca fetes amb tota cura de detalls.

Paral·lelament es va inaugurar la mostra “Cent anys de cooperativisme agrari a Cambrils”, situada a la zona dels cups de l’antic celler, on es veu l’evolució del món de la pagesia en diferents períodes compresos entre els anys 1902 i 2002, i l’evolució de les tècniques de producció i comercialització dels productes agraris. Els actes del primer diumenge van finalitzar amb un espectacle eqüestre a la plaça de l’Ajuntament.

§ Segon cap de setmana festiu§

Moment de la inauguració de la mostra “Cent anys de cooperativisme agrari a Cambrils”, situada a la zona dels cups de l’antic celler
En el decurs del segon cap de setmana es van desenvolupar un seguit d’actes que marquen la tradicionalitat d’aquesta festa de la pagesia. Amb un esmorzar popular amb llonganissa, pa torrat i oli nou, es van iniciar els actes del dissabte 19 de gener. Acte seguit, a la plaça de l’Ajuntament, es va procedir a les diferents exhibicions i competicions d’animals, que van acabar ben entrat el migdia. Per la tarda, les ja consolidades competicions de tennis taula i tornejos d’escacs en els locals de la cooperativa. El ball de nit, amb l’orquestra La Salseta del Poble Sec, va omplir de gom a gom el Palau Municipal d’Esports, amb gent de totes les edats.

L’acte central del diumenge 20 de gener va ser el sorteig dels 10 premis que, any rere any, ofereix la Caixa Agrària als seus clients, i que va anar acompanyat amb un concert amenitzat per l’orquestra Volcan. El mateix grup es va encarregar de clausurar aquesta festivitat amb un ball de tarda, en el qual es va subhastar el tradicional tortell i un corder, i es va fer el lliurament dels trofeus de les competicions i concursos.

Comenta aquest article