Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

L’entitat Paisatges Vius reintroduirà el samaruc a la llacuna de Cala Justell de Vandellòs i l'Hospitalet

Per Redacció

Un moment de l'acord entre l'entitat de Paisatges Vius i l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet

L’entitat sense ànim de lucre Paisatges Vius va signar, aquest passat dilluns, un acord amb l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per iniciar la reintroducció del samaruc a la llacuna de Cala Justell, que forma part del municipi. El samaruc és un petit peix d’aigua dolça que es troba en perill greu d’extinció amenaçat principalment per la introducció d’espècies competidores. El projecte de Paisatges Vius és ampliar la petita llacuna de Cala Justell i garantir-ne la constància de l’aigua, un cop s’hagi recuperat la llacuna i se’n garanteixin les condicions físico-químiques que ho permetin, s’alliberaran els samarucs. Tot i amb això, Paisatges Vius ha previst que si la salinització de les aigües de la llacuna és finalment massa alta per a l’hàbitat del samaruc, s’introduirà el fartet, que també està amenaçat.

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, i el director tècnic de Paisatges Vius, Guillem Mas, van signar l’acord de custòdia de l’espai. L’ajuntament s’encarregarà de donar suport a l’entitat en la realització dels tràmits administratius necessaris i en la supervisió de les obres de recuperació de la llacuna que no tindran cap cost per al consistori. A més, també se senyalitzarà la zona amb la finalitat que els banyistes i visitants de la cala siguin conscients de la importància dels treballs que s’hi estan realitzant i prenguin les precaucions necessàries. A la signatura també hi va ser present la regidora de Medi Ambient, Celia Ruiz.

Paisatges Vius continua així l’execució del projecte SOS Samaruc a través del qual ha dut a terme la restauració ecològica de llacunes litorals a l’Ametlla de Mar on aquest any 2016 ja s’hi han alliberat els primers peixos. La població del samaruc ha minvat fins al punt que només se’n troben en unes poques poblacions de les Terres de l’Ebre i alguns punts de València.

Comenta aquest article