Els antecedents de la Fira de Cambrils es remunten a l'any 1206
![]() |
Manel Tarés en un moment del seu pregó, ahir al migdia, al Casal Municipal de la Gent Gran |
La Fira de Cambrils, en la seva 59 edició de l'època moderna, va donar, ahir, el tret de sortida amb el pregó, l'elecció de pubilles i hereus i el reconeixement a empreses i entitats. Un acte amb tres apartats que es va celebrar, com ja és habitual els darrers anys, a la sala d'actes del Casal de la Gent Gran.
Primera referència de la Fira en la celebració d'un mercat a Cambrils l'any 1206
Manel Tarés, membre de la junta directiva i col·laborador de Revista Cambrils, va ser el pregoner d'aquest any. Tarés, físic de professió i historiador per afició, va donar unes pinzellades de la història de la Fira, una història que té una primera referència en la celebració d'un mercat a Cambrils l'any 1206, quan el rei Pere I va concedir-ne privilegi, "però la Fira no apareix fins cent anys més tard, el 1322, quan es va autoritzar a celebrar-la al voltant de la festa de l'Ascensió. En aquell temps, la vila de Cambrils era un punt important en la ruta que unia les ciutats de Barcelona i Tortosa". Dins el repàs històric del certamen cambrilenc, Tarés va fer esment a l'anomenat popularment carrer de la Fira, que és l'actual carrer del Cardenal Vidal i Barraquer i també dels alts i baixos que ha tingut al llarg de la història. Tarés també va fer esment d'un parell de cròniques de diaris tarragonins de meitats i de finals del segle XIX que parlaven de la Fira. En un, a meitats del segle XIX, el diari El Tarraconense feia una crítica de l'ambient de la Fira mentre que en la crònica de finals d'aquell segle, el diari El Pabellón Liberal destacava els balls i les funcions teatrals que es feien als casinos de la vila, mentre que a La Vanguardia de 1900 es destacava l'increment de les parades de rifes i de sortejos. Un altra document, aquest datat l'any 1927, esmentava les parades de quincallaires, entre elles la popular parada del Juanito, així com les de xurrers, ganivetaires i rifaires, tot això a la plaça, mentre que al passeig hi havia cavallets, una caseta de tir, una venedora de gelats i un fotògraf i se suposa, com va afegir tarés, "que hi havia els venedors de bestiar".
Tot i això, a meitats del segle XX la Fira passava per una greu crisi i va ser llavors que l'any 1957 un grup de cambrilencs van impulsar un nou model de Fira que als pocs anys va traslladar la seva ubicació al passeig Albert. Manel Tarés va acabar la seva intervenció dient que "la proximitat i la tangibilitat que ofereix l'aparador firal són valors encara molt apreciats pels consumidors. És vital promoure aquest comerç de proximitat perquè, al cap i a la fi, al darrere hi ha petits empresaris i botiguers, un dels puntals de la menestralia del nostre país. Cambrils és una vila amb un sector comercial important, el qual intenta mantenir-se al dia, malgrat les limitacions administratives i la caiguda de poder adquisitiu dels consumidors".
Marta Arau i Rubén Mas, pubilla i hereu de Cambrils 2016
L'elecció de la pubilla d'enguany va tenir una variació respecte al que es venia fent els darrers anys. Enguany la pubilla va ser elegida a sort entre les tres candidates que hi havia. El sorteig es va fer en el decurs de l'acte d'ahir i va resultar elegida pubilla Marta Arau, que es presentava en representació dels Xiquets de Cambrils i que venia de ser damissel·la d'honor de 2015. La primera damissel·la d'honor va ser Elisa Solé i la segona, Imma Dueñas. Pel que fa a l'hereu, va ser proclamat l'únic candidat, Rubén Mas. D'altra banda, va sortir elegida pubilla infantil Aina Garcia i hereu infantil, Nil Navarro.
Reconeixement a les empreses i entitats
L'apartat de reconeixements a empreses i entitats també va canviar respecte al format dels diferents anys. En aquest apartat es van fer tres apartats, el de les empreses amb 50 o més anys d'antiguitat, el de les entitats que celebren anys acabats amb 0 i el d'emprenedors. Les empreses de 50 o més anys, guardonades enguany, han estat Tallers Artigau pels seus 94 anys; Llibreria i Gràfiques Ortiga, pels seus 50 anys; Drogueria i Plàstics Recasens, pels seus 60 anys; Tallers Escoda, pels seus 58 anys; Electricitat i Fontaneria Torres Ventura, pels seus 50 anys i Restaurant Casa Macarrilla, pels seus 50 anys.
Pel que fa a les entitats que compleixen anys acabats en 0 es va donar el reconeixement a l'Associació de Música Electrònica de Cambrils (AMEC) pel seu desè aniversari; l'AMPA del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer pel seu vintè aniversari; l'Associació Dones Amunt pel seu trentè aniversari; l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar pel seu quarantè aniversari i La Teca Teatre, pel seu cinquantè aniversari.
En l'apartat d'emprenedors que han passat per l'assessorament Cambrils Emprèn es va donar un reconeixement a Maria Antònia González, Esther Messeguer, Carles Rovira, Eva Navarro i Laura Carbajo, Natalia Magay, Jéssica Urbano, Maria José Gómez i David Curto i Moisés.