Cultura

Finalitzen les intervencions arqueològiques del 2006 a la vil·la romana de la Llosa

Per Redacció



Aspecte dels treballs al jaciment de la Llosa, a finals d'aquest passat mes de juliol
El passat divendres 11 d'agost van finalitzar els treballs de recerca arqueològica previstos per a enguany a la vil·la romana de la Llosa. Recordem que les intervencions d'enguany es van iniciar el passat mes de febrer amb una campanya de protecció de les restes de dues setmanes. Entre els mesos de maig i juny es van dur a terme una campanya prèvia als camps de treball arqueològic del mes de juliol per adolescents i joves. Posteriorment ha estat durant la primera quinzena d’agost quan s’ha organitzat per primera vegada un taller d’arqueologia per adolescents cambrilencs titulat “Romans vora el mar”.

Segons un comunicat emès pel Museu d'Història de Cambrils la valoració d’aquestes campanyes centrades totes en el sector 3000, situat al nord de la zona verda que envolta el jaciment, ha estat positiva, ja que per una banda s’ha pogut avançar molt la feina de l’esmentada zona i a més s’han donat les passes definitives per poder interpretar les restes constructives que allí s’hi localitzen.

Aquest estiu pel jaciment han passat més de 70 joves de procedències molt diverses on han après les tècniques bàsiques de l’arqueologia. Totes les intervencions han estat dirigides per un equip tècnic de l’empresa Codex, que ha vetllat en tot moment perquè els resultats tinguin a més una validesa científica.

A l’espera dels resultats definitius, segons el comunicat emès pel Museu d'Història de Cambrils, "les campanyes realitzades durant el 2006, seran vitals per conèixer l’evolució històrica que va tenir la vil·la romana de la Llosa, especialment en la seva fase final". En la campanya d'enguany s'ha identificat una nova àrea funerària tardoantiga excavada al mes de juny o també la presència de nous murs que permeten delimitar totalment un pati intern de l’edifici actualment en procés d’excavació. Relacionat amb aquest edifici s’han localitzat nous elements metàl·lics d’ús quotidià com estris de metge o monedes de bronze, especialment importants a l'hora de poder concretar cronologies. A més, la presència d’abundant material ceràmic necessitarà un estudi acurat que donarà molta llum a l'hora de conèixer com vivien els romans de l’entorn de Tarraco.

Per dur endavant les recerques, l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils ha comptat també amb el suport de la Generalitat de Catalunya que any rere any col·labora econòmicament en les tasques d’excavació.

Comenta aquest article