El Casal Popular celebra la Primavera Amaziga
![]() |
Un moment de la celebració de la Primavera Amazic |
Aquest passat diumenge, durant tot el dia, el Casal Popular de Cambrils va acollir la celebració del trenta-sisè aniversari de la Primavera Amazic. Per segon any consecutiu, el Casal va dedicar una jornada a aquesta cita tant important durant l'any, en el moviment de reivindicació de la identitat d'aquest poble de cultura mil·lenària i originari del nord d'Àfrica. La jornada es va encetar fent un taller sobre el té, la beguda que acompanyaria durant la resta del dia i que és un element que es troba en un lloc privilegiat dins daquesta cultura. Es va continuar amb una explicació de la Primavera amaziga i el vídeo Abderrazak Amamdih i la presentació del diccionari català-amazic que va realitzar un dels seus impulsors, Carles Murcia, filòleg i professor de la UB. Un diccionari que també és un pont, un intent daproximar de la millor manera dues cultures que tenen molt de diferent però que alhora també molt en comú. També hi va haver la xerrada d'Aziz Baha, activista amazic i president de la Casa amaziga que va parlar de la lluita del poble amazic a Catalunya.
Un dels objectius de la jornada és incidir en que els Amazics a ligual que els catalans són un poble amb una gran riquesa cultural, però també compartint un passat i un present on lopressió i lintent danihilació permanent constitueixen un dels trets performatius més característics de la cultura. Les ponències definien els amazics com un poble irreverent, insubmís, rebel i lluitador. Després daquestes xerrades, la celebració va continuar amb un dinar popular. Fàtima Souki, membre del Casal, va preparar un deliciós Cous-cous que va servir com a nexe entre pobles i pretext de les interessants i enriquidores converses que es van fer durant làpat i que van continuar endolcides per pastes típiques fetes per dones amazics. Un cop finalitzat el dinar i durant la tarda es va poder escoltar una mostra de música en directe a càrrec de membres de la Casa amaziga de Catalunya, omplint així el Casal amb un ancestral so que aquest poble empra com a component ritual, catàrtic i alliberador.
Es pot consultar la següent web amb més informació sobre el poble amazic: https://plouengranotesaldesert.wordpress.com/acerca-de/
![]() |
Fàtima Souki va preparar te i postres típics |