Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

El centre de visitants de l’hospital gòtic de l’Hospitalet pren forma amb l’avanç de les obres

Per Redacció

Aspecte de la façana rehabilitada de l'hospital gòtic de l'Hospitalet de l'Infant

Les obres de restauració de la part del mur i la torre de l’hospital gòtic de l’Hospitalet de l’Infant que estan ubicats a la cara nord; i d’adequació de la sala d’exposicions Infant Pere i de la sala on s’ubicava l’antiga biblioteca municipal a les necessitats del futur centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer es troben en la fase final. A hores d’ara, aquestes obres, realitzades amb la col·laboració del Ministerio de Fomento i del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte amb càrrec als Plans i Programes per la conservació del Patrimoni Arquitectònic i Històric “1,5% Cultural”, estan gairebé enllestides i en breu es duran a terme els treballs inclosos en el projecte de museïtzació.

La previsió és que el nou equipament cultural municipal pugui estar en funcionament aquest estiu. Gràcies a les obres executades, aquest estiu també es podrà accedir puntualment, mitjançant una escala nova, a la torre del sector nord que s’ha rehabilitat, juntament amb les altres estructures medievals que donen al carrer Jaume Castellví, des de la plaça de Berenguer d’Entença fins a la torre inclosa, tant per la cara exterior com interior dels paraments. A més, es podrà caminar per damunt de la coberta d’aquesta part de l’hospital i admirar així les estructures medievals encara visibles i l'entorn que s'hi albirava.

Recordem que el nou centre de visitants tindrà dues plantes: la planta baixa, on s’ubicarà la recepció i s’explicarà el monument en relació amb la plana del Coll de Balaguer, un indret estratègic des de temps antics; i la primera planta, on s’incidirà sobre el concepte d’hospital en l’època medieval, vinculat a l’hospitalitat, l’acollida de viatgers, pelegrins, pobres...; i també sobre la fundació de l’hospital del Coll de Balaguer, la vida a l’hospital i la seva arquitectura singular. Per difondre aquests coneixements d’una forma entenedora i amena i alhora provocar emocions i divertir els visitants, es faran servir elements de comunicació audiovisual i interactiva, com ara recursos audiovisuals, reconstruccions històriques, restitucions virtuals, realitats augmentades, etc.

Comenta aquest article