Informació general

La Generalitat va iniciar un expedient sancionador a la Cooperativa, l’any 2014, per la “sobredimensió no resolta” de la secció de crèdit

Per Lluís Rovira i Barenys

Instal·lacions de la Cooperativa Agrícola

El BOPC d’aquest passat divendres recull la resposta del Govern de la Generalitat a les preguntes formulades per la diputada de CSQEP, Hortènsia Grau, sobre els mecanismes de control de les seccions de crèdit de les cooperatives agrícoles i, concretament, sobre el cas de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació signa una resposta força extensa que repassa els darrers sis anys de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i els diferents tràmits que s’han fet per intentar externalitzar la seva secció de crèdit.

El procés per a externalitzar la secció de crèdit es va endegar l’any 2010

Segons la Generalitat, l’objecte principal de l’activitat econòmica de la Cooperativa Agrícola de Cambrils es basa en la producció, principalment, d’un oli d’alta qualitat i en la comercialització directa d’aquest i altres productes agraris mitjançant les seves agrobotigues i via l’exportació. Segons la resposta de la Generalitat, “complementàriament, tenia una secció de crèdit qua amb el temps ha esdevingut sobredimensionada en relació a la seva activitat productiva agroalimentària”. Segons la resposta del Govern de la Generalitat, la Llei 6/1998 va permetre la liberalització de l’activitat financera de les seccions de crèdit, “aquest canvi normatiu juntament amb l’evolució de l’activitat productiva del municipi de Cambrils amb un descens de l’activitat agrícola, un creixement del sector immobiliari i del sector turístic i de serveis va permetre i provocar que quedés desvirtuada la raó originària d’aquesta secció de crèdit, que és el finançament de l’activitat agrària”. La Generalitat continua explicant que des del 2010 i arran dels canvis normatius d’aquell exercici, la Cooperativa Agrícola va endegar un procés per a l’externalització de la seva secció de crèdit a una entitat financera, “al 2013 es fa una inspecció on s’evidencia que no s’ha redimensionat adequadament la seva activitat. Davant la sobredimensió no resolta, l’any 2014 s’inicia un expedient sancionador a la Cooperativa i als seus òrgans de govern pels incompliments detectats a la secció de crèdit, que es va deixar en suspens el maig de 2015 quan la Cooperativa va presentar un nou pla d’externalització i que es va reprendre al novembre de 2015 en veure que no es complia el calendari previst”.

La Generalitat s'espolsa qualsevol tipus de responsabilitat

A continuació, la resposta de la Generalitat detalla molts dels aspectes ja prou coneguts relatius a la fase de preconcurs de creditors que va entrar la Cooperativa Agrícola a partir del 22 de desembre de 2015 i els requisits que han calgut per a sortir-se’n. Però en aquesta explicació relativa al darrer any es passa per alt detallar el període comprès des de l’abril al desembre de 2015 que és quan la Generalitat va imposar a la Cooperativa Agrícola que posés al capdavant de l’entitat una persona externa, a triar entre dos candidats que la mateixa Generalitat suggeria. Aquesta persona, amb contacte continuat amb el departament corresponent de la Generalitat, havia de negociar i fer el traspàs ordenat de la secció de crèdit a una entitat bancària, cosa que no es va aconseguir i es va acabar amb una fallida de la secció de crèdit que va deixar centenars de persones penjades amb els seus comptes corrents i els seus estalvis atrapats.
Però lluny d’entonar cap tipus de “mea culpa”, la resposta de la Generalitat torna a recordar el que ja ha anat dient en totes les notes de premsa que ha emès des de la fallida de la Cooperativa, “que les Cooperatives són empreses privades i, com a tals, actuen amb independència. Els usuaris de les seccions de crèdit de les cooperatives són els seus socis i aquests prenen les decisions en relació amb la gestió de la Cooperativa en les Assemblees Generals. El Consell Rector és el responsable de la seva aplicació”. I afegeix que , “les competències de la Generalitat en relació a les seccions de crèdit són de supervisió prudencial de la seva activitat i no de tutela administrativa”.
D’altra banda, la Generalitat s’atribueix tots els mèrits de la resolució parcial del conflicte de la Cooperativa quan diu que “tots els fons obtinguts en els quals es basa el retorn parcial als socis titulars dels passius financers de la Cooperativa són fruit de les actuacions de la Generalitat en l’àmbit financer”.

Comenta aquest article