Informació general

Agents de la Policia Local de paisà intensifiquen els controls en contra de la venda il·legal

Per Judit Pinazo



El passeig marítim de la platja del Cap de Sant Pere és una de les zones de major presència de venda il·legal
Les actuacions en contra de la venda il·legal al municipi continuen. L'última es va produir el passat 5 d'agost a la nit. En aquesta ocasió la Policia Local va optar per introduir agents de paisà a les habituals accions que es duen a terme per pal·liar aquesta problemàtica. Concretament, van ser set agents de paisà i set d uniformats.

En aquesta acció de dissabte es van obrir un total 81 expedients a diferents ciutadans, la majoria d'ells, segons el regidor de Seguretat Ciutadana -Jordi Savall- "de procedència subsahariana". L'actuació es va dur a terme a dues zones on habitualment la presència de la venda il·legal sol ser habitual, com és la zona del Port i la del Cap de Sant Pere.  De les persones identificades en l'acció de dissabte passat, destaca, Jordi Savall, la procedència d'alguns dels venedors "fins ara la majoria d'ells, ciutadans subsaharians, venien de les Canàries, però actualment molts dels subsaharians provenen d'Itàlia i aquests últims són força violents". En aquesta actuació, segons Jordi Savall, es va requisar un gran nombre del material habitual, com per exemple, figures decoratives de fusta, ulleres de sol o roba.

Fins ara, quan es requisava el material, l'endemà els venedors, un cop pagada la sanció podien recuperar el gènere. Però a partir d'ara no podran fer-ho fins al cap de 48 o 72 hores. Segons Savall "és una tàctica per evitar que no puguin vendre durant dos o tres dies". Savall va destacar també, que en els últims mesos ha disminuït molt la venda il·legal de CD i DVD, ja que un cop s'incauta aquest tipus de material es fa arribar a la Guàrdia Civil i es destrueix.

Agressió a un agent

L'actuació de dissabte es va veure alterada per un incident entre un agent de la Policia Local i un dels ciutadans identificats. I és que tal i com explicava Savall, un dels venedors il·legals en el moment de la identificació, que es va produir a la zona del Port al voltant de les onze de la nit, va agredir a un agent de la Policia Local uniformat alhora que un altre dels venedors va aprofitar per escapar. Quan va fugir va fer caure a terra a dues persones que en aquell moment  passejaven per la zona, però la Policia Local no el va poder atrapar. Savall va destacar també que en una altra de les identificacions un venedor il·legal va mossegar al braç d'un Policia Local que anava de paisà. En aquests casos, és a dir quan hi ha agressió a un agent, a banda de retirar el material, es deté a l'agressor i s'instrueix per força a l'autoritat i en cas de fer ferida van a conducta penal.

Testimonis

La baralla que es va produir dissabte entre un agent de la Policia Local i un dels venedors il·legals identificats va sorprendre a molts ciutadans que en aquell moment estaven per la zona del Port. Segons alguns del testimonis presents, l'acció de la Policia Local amb un  dels venedors il·legals que intentava escapar-se,  va ser desmesurada ja que el van colpejar brutalment amb la porra.

Altres actuacions

Segons explicava el regidor Jordi Savall, les actuacions amb agents vestits de paisà es duran a terme a diari. Fins ara no s'havien realitzat, ja que per fer-ho es necessita un ordre expressa de l'alcalde, és a dir que la Policia Local no pot actuar de paisà a no ser que sigui per un decret d'alcaldia. En aquest cas l'alcalde –Robert Benaiges– va considerar oportú dur a terme aquest tipus d'accions a causa de l'augment de la venda il·legal que ha sofert el municipi en els últims dies. Per realitzar aquestes accions els agents es repartiran entre el Cap de Sant Pere, on s'hi desplaçaran els agents amb més experiència i els més joves i menys coneguts per la població i pels venedors il·legals es destinaran a la zona del Port. Segons explicava Savall des del dia 1 d'agost s'han realitzat també actuacions en contra de la venda il·legal a la zona de l'Horta de Santa Maria.

Comenta aquest article