Societat

Joan Pahisa, esportista d'un metre d'alçada: "Tot el que he fet ha estat enfrontar-me a les meves pors"

Per Lluís Rovira i Barenys

Joan Pahisa, ahir, en una de les aules del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer

Joan Pahisa, l'esportista amb discapacitat d'un metre d'estatura, va participar, ahir al matí, en una xerrada i uns tallers que es van fer al col·legi Cardenal Vidal i Barraquer per als alumnes de 2on d'ESO d'aquest centre educatiu cambrilenc. Pahisa ja va participar en un acte al mateix col·legi el juny de l'any passat però en aquella ocasió l'activitat es va adreçar als alumnes de 4art de Primària. Pahisa és enginyer informàtic, esportista professional, escriptor i conferenciant i el motiu de les seves xerrades és donar testimoni de què malgrat l'handicap de la seva alçada ha aconseguit fer el que s'ha proposat. Com a esportista, és l'únic atleta de la delegació espanyola que, fa dos anys, va participar als jocs Mundials de Talla Petita que es van celebrar a Michigan (EEUU) i on va obtenir cinc medalles en diferents disciplines (tennis taula, natació, atletisme i bàdminton).
L'activitat d'ahir al matí, impulsada per la Fundació Adeco i per Altrad Rodisola, va tenir dues parts. Primer que tot, Joan Pahisa va oferir una xerrada als alumnes de 2on d'ESO a l'edifici la Salle i, posteriorment, es van realitzar uns tallers a l'edifici Vedruna. Amb els alumnes distribuïts en tres grups es va fer, de manera rotatòria els tres tallers; l'un de debat sobre discapacitats, un altre de cinema per comentar tres pel·lícules on els protagonistes tenen algun tipus de discapacitat i un tercer taller pràctic on els alumnes podien provar de salvar els obstacles del pati i pujar rampes asseguts en una cadira de rodes.

Obrir la ment cap a la discapacitat

En la xerrada prèvia, Joan Pahisa, va instar als alumnes d'ESO a "obrir la seva ment cap a la discapacitat i a enfrontar-se a les seves pròpies pors, que són les que els frenen a l'hora d'assolir les seves metes personals. Jo mateix, tot el que he fet ha estat enfrontar-me a les meves pors". Pahisa, que actualment té 29 anys d'edat, explicava que "l'adolescència és una època de moltes inseguretats i jo vaig passar moments complicats, però amb el temps m'he adonat que no tenien res a veure amb la meva estatura, sinó amb els meus propis temors. Una vegada t'acceptes a tu mateix i t'obres als demés, els obstacles es redueixen i ets capaç de tot el que et proposis".

Els alumnes van poder provar de superar rampes i obstacles amb cadires de rodes

Comenta aquest article