Informació general

Joan Anton Font: "És pràcticament impossible que els funcionaris cometem algun delicte durant tot el procés cap a la independència"

Per Lluís Rovira i Barenys

D'esquerra a dreta: Joan Anton Font, Pere Grau i Salvador Martí

La xerrada que l'ANC local va organitzar ahir al vespre al Centre Cultural per parlar dels "treballadors públics i els últims passos per aconseguir la República Catalana" va aixecar força expectació. Els convidats a la xerrada, Joan Anton Font i Pere Grau van donar una gran dosi de tranquil·litat tant sobre el paper dels funcionaris públics en el procés cap a la independència com en els passos que s'estan fent per assolir-la en el temps previst o fins i tot abans. L'acte va ser presentat pel president de l'ANC local, Salvador Martí.

Joan Anton Font: "El missatge de la por hi és i hi serà i s'ha d'analitzar si les nostres actuacions poden ser delictes"

Joan Anton Font, secretari de l'Ajuntament de Tarragona i coordinador de la sectorial de secretaris, interventors i tresorers de l'ANC, va explicar que des d'aquesta sectorial de l'ANC s'ha elaborat un informe, que es pot descarregar des de la mateixa pàgina de l'ANC, en el que es contemplen tots els supòsits de possibles delictes que podrien cometre els funcionaris públics i els càrrecs electes. Font va explicar que aquest informe s'ha fonamentat en la pròpia doctrina del Tribunal Suprem ja que, segons va dir, "als funcionaris ens interessa tenir una informació fidedigna per a poder actuar en conseqüència i com que el missatge de la por hi és i hi serà, s'ha d'analitzar si les nostres actuacions poden ser delictes". Font també va precisar que durant el procés ens podrem trobar amb normatives contradictòries però que això serà una situació temporalment curta, "es va fixar el procés en 18 mesos i no crec que hi arribem". Tot i això, Font va dir que "és pràcticament impossible que els funcionaris cometem algun delicte durant tot el procés". Tot seguit, Joan Anton Font va analitzar els possibles delictes de prevaricació, l'abandonament del destí i l'omissió del deute de perseguir un delicte, la desobediència, la rebel·lió i la sedició. Pel que fa al possible delicte de prevaricació, per a que es doni el cas d'arbitrarietat que el fes possible cal que les actuacions es basin sempre amb la llei i és per això que és imprescindible, segons va dir Font, que el Govern de la Generalitat doni les instruccions clares en què es puguin basar les actuacions dels funcionaris. En el cas d'abandonament del destí i omissió del deure de perseguir un delicte, que podria afectar els agents dels Mossos d'Esquadra i de les Policies Locals, Font va dir que els agents reben les ordres dels seus superiors i en tot cas només cometrien un delicte de desobediència en el cas de rebre una notificació directe d'un jutge. En aquest punt Font també va dir que la resta de funcionaris és "pràcticament impossible que caiguin en un delicte de desobediència però pot ser que algun càrrec electe sí. Ara bé, els càrrecs electes ja es van presentar a les eleccions amb un mandat força clar". Finalment, no es pot considerar rebel·lió a tot el que s'ha fet, "que ha estat pacífic i sense violència" ni tampoc sedició ja que tampoc es donen els supòsits de tumultuosa. Finalment Font va voler deixar clar que les resolucions del Parlament de Catalunya han de ser clares i que s'ha de comptar amb el funcionariat en tot el procés.

Per la seva part, Pere Grau, advocat i membre del Secretariat de l'ANC, va explicar que totes les lleis del procés estan previstes i s'estan enllestint i que l'objectiu clau és eixamplar la base del sobiranisme, "la posada en marxa del Procés Constituent serà clau en aquest aspecte", va dir. Grau també va incidir en què la tàctica de l'estat espanyol és la de fer por i que l'objectiu de l'informe elaborat per la sectorial de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'ANC "treure la por al funcionariat públic i analitzar els supòsits que els poden inquietar".

Comenta aquest article