Informació general

Jaume Baiges, president de la Cooperativa Agrícola: "Demano disculpes a tothom pels dies de preocupació que hem passat"

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Salvat, Xavier Mas, Jaume Baiges i Fernando Sarasa, avui, en la roda de premsa de la Cooperativa Agrícola

Després de conèixer-se, aquesta setmana, que el jutge del Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona havia homologat l'acord de refinançament i viabilitat de la Cooperativa Agrícola, els responsables d'aquesta entitat han convocat la premsa, avui, per expressar la seva satisfacció per haver evitat el concurs de creditors i explicar, d'una manera molt general, els plans de futur. Aquesta setmana, a més, ha coincidit amb la notícia de que l'oli de la Cooperativa Agrícola de Cambrils havia estat finalista en els premis am Millor Oli d'Oliva Verge Extra que atorga el Ministeri d'Agricultura. Tot plegat ha estat el motiu perquè, gairebé quatre mesos del tancament sobtat de la secció de crèdit, els responsables de la Cooperativa compareguessin, de nou, davant la premsa.
El president de la Cooperativa, Jaume Baiges, és qui ha pres primer la paraula per fer un repàs dels darrers esdeveniments relacionats amb la Cooperativa Agrícola i per prometre públicament que faran tot el possible per restituir la imatge de la Cooperativa. Baiges ha agraït la col·laboració de la gent afectada, dels empleats de la Cooperativa i als mitjans de comunicació, "que ens han tractat amb respecte", i també ha demanat disculpes a tothom "pels dies de preocupació que hem passat". Per finalitzar la seva intervenció, Baiges ha dit que durant tot aquest període, la Cooperativa ha seguit funcionant amb normalitat i que en els dos darrers mesos fins i tot s'havien incrementat les vendes d'oli.

Xavier Mas: "Estem mirant jurídicament si els socis col·laboradors són encara socis o bé ja ho han deixat de ser"

El que fins fa un mes i mig era l'adjunt a la presidència de la Cooperativa i actualment és "assessor", Xavier Mas, ha explicat que el pagament del 40% als impositors es podria fer efectiu "a finals de maig o principis del mes de juny". També ha explicat que a hores d'ara s'està en fase de reestructuració interna i que durant aquest any hi haurà un degoteig de canvis. Mas no ha volgut precisar quan s'aplicaran els acomiadaments de personal que es contempla en el pla de viabilitat, "fins ara hi ha hagut alguna baixa incentivada. Aquest procés mirarem de que  sigui el menys traumàtic possible". Pel que fa a la secció de crèdit, Mas ha explicat que va deixar d'existir l'1 de gener de 2016. La secció de crèdit tenia 10 treballadors dels quals només en queden set. Mas no s'ha volgut pronunciar sobre aquests treballadors tot i que ha deixat explícit que aquesta activitat ha desaparegut. Dins dels canvis que cal fer a la part de direcció, Mas ha dit que no es pot continuar funcionant com fins ara, "hi ha d'haver dos consells executius, un de caràcter econòmic i financer, que estaria obert a la gent de la Plataforma d'Afectats i a experts, i un altra consell marcadament tècnic i comercial.
De moment no hi ha data per a fer una assemblea de socis però tot apunta que com a molt tard aquest mes de maig se'n podria celebrar una. Però a l'hora de parlar de socis és on ha saltat una de les sorpreses de la roda de premsa. Quan se li ha preguntat si en aquest propera assemblea de socis, a part dels socis productors, també es convocaria als socis col·laboradors Xavier Mas ha respost que no sabia si ara, aquests "socis col·laboradors" eren socis o no, "estem mirant jurídicament si ho han deixat de ser". Aquesta afirmació contrasta amb el que es va dir a les primeres reunions que es van fer a la Cooperativa, el passat mes de gener, amb la gent afectada per explicar-los-hi l'estat de la qüestió i les línies de treball que s'estaven portant a terme, els famosos Pla A i Pla B. La primera cosa que el mateix Xavier Mas va dir a l'inici de les diferents reunions que la Cooperativa va convocar en aquell moment va ser que tots els afectats eren socis col·laboradors, una afirmació que en aquell moment va portar força controvèrsia ja que a la gent que havia obert llibretes o dipòsits a la secció de crèdit no se'ls havia informat mai que, a més de ser client passava a ser soci. Ara, quan s'ha superat el primer escull després de la fallida, la Cooperativa està mirant la manera de que els impositors afectats no siguin socis, tal com ha assegurat avui mateix Xavier Mas.

La Cooperativa podria emprendre accions legals contra l'anterior director general

L'advocat de la Cooperativa, Jordi Salvat, ha dit que a hores d'ara s'està estudiant la documentació per veure si s'emprenen accions penals contra l'anterior director general ja que segons ha dit, "és qui tenia el màxim poder per a prendre decisions i s'ha de veure si les gestions fetes van ser les oportunes". D'altra banda i referint-se al robatori que les oficines de la Cooperativa Agrícola van patir la nit del 24 de desembre, Salvat ha dit que "no s'havia detectat que es trobés a faltar cap document substancial de la Cooperativa. Es va fer la denúncia i s'està investigant".

Possible acord amb una entitat bancària

La Cooperativa Agrícola podria tancar un acord amb Ibercaja per tal que aquesta entitat bancària es fes càrrec de tot el paquet d'hipoteques i crèdits. A partir del dilluns de la setmana vinent està previst que comenci una ronda de reunions amb els titulars de les hipoteques i crèdits per part dels responsables de la Cooperativa i els representants d'Ibercaja per tal d'informar d'aquest possible traspàs. Si s'arribés a bon port amb aquesta negociació els diners obtinguts del traspàs d'aquest paquet servirien per millorar els compromisos de pagament que es contemplen en l'acord de refinançament.

Comenta aquest article