Informació general

FA 10 ANYS: Cambrils comptarà amb un passeig marítim de 9 quilòmetres de punta a punta del terme

Per Judit Pinazo



Robert Benaiges conversa amb Antonio Serrano i Joan Maria Abelló
Notícia publicada el 4 d'abril de 2006:

Ahir es van inaugurar les obres d'estabilització de les platges de ponent del municipi.
A l'acte d'inauguració hi van assistir l'alcalde –Robert Benaiges–, el subdelegat del govern a Tarragona –Joan Maria Abelló– i el secretari general per al Territori i la Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient –Antonio Serrano–.

Les obres les ha dut a terme la Direcció General de Costes, del Ministeri de Medi Ambient, i han consistit en l'aportació de sorra i la recol·locació i reforç de les esculleres per recuperar les platges, molt malmeses pels corrents marins. Les obres també han contemplat la protecció dels prats de posidònies del fons marí. Tot i que ahir es va fer la inauguració oficial, les obres van finalitzar a finals de juny de l'any passat.

El municipi patia una seriosa regressió a conseqüència dels corrents i les dinàmiques litorals, que s'han modificat al llarg dels darrers anys per la construcció de ports esportius.  Segons Benaiges "en aquest passeig s'ha deixat que el mar faci la seva feina d'una manera efectiva i hem acumulat els espais de cessió obligatòria i els espais verds en la zona de costa". Segons Benaiges, això permet que la línia de costa segueixi la seva forma natural i que la zona pública sigui tan àmplia com sigui possible.

A banda, s'ha construït un nou col·lector i una canonada d'impulsió per evitar l'entrada d'aigua salada a la xarxa de clavegueram i diversos accessos per permetre una bona comunicació als veïns de la zona. Les obres van començar el passat 3 de novembre de 2004 i han suposat una inversió de 3.151.584 euros. 

Urbanització del passeig marítim

En l'acte d'ahir també es va presentar el projecte d'urbanització del passeig marítim de ponent que s'iniciarà un cop finalitzi aquest estiu. El projecte, que compta amb un pressupost de 6 milions d'euros, contempla la urbanització del tram que va des del port fins a la riera de Riudecanyes, a tocar de Mont-roig, un passeig de 4,5 quilòmetres. Un cop enllestit, es preveu que quedi un passeig central per a vianants, amb un pas de vianants i un carril bici, tot plegat acompanyat de zones verdes. La zona més propera a la platja comptarà amb un passeig de fusta que té diferents passarel·les d'accés. Un cop finalitzada aquesta actuació, quedarà urbanitzat tot el front marítim de la ciutat, amb un total de 9 quilòmetres de passeig.
Les obres tenen un termini d'execució de 16 mesos, cosa que permetria que l'estiu que ve ja es pugui gaudir del passeig. Segons Robert Benaiges, "tindrem un passeig molt adequat a les necessitats i característiques de la nostra ciutat".

Amb la construcció del nou passeig es completaran les obres de recuperació i millora de les platges de ponent. Segons Antonio Serrano "aquesta és una primera fase d'un projecte molt més ambiciós que intenta unir, mitjançant el passeig de vianants i per a ciclistes, tot el litoral d'Espanya, des de la frontera francesa fins a la portuguesa. Serrano també va destacar que més endavant es preveu crer una xarxa de camins naturals que segueixi el domini públic hidràulic; en aquests moments s'està fent, per exemple, el camí de l'Ebre, amb la idea d'unir Finisterre amb el Delta de l'Ebre. Tot plegat, va explicar Serrano, per crear una xarxa que defensi i promogui la mobilitat sostenible a tot Espanya.

Altres notícies del 4 d'abril de 2006:

- Es presenta el llibre "Les músiques del ball de bastons i el seu context" de Robert Rovira i Àngel Vallverdú

- El sènior A del CB Cambrils aconsegueix una treballada victòria davant el CB Calafell

- L'equip Cambrils Raid Team se situa en les primeres posicions de la Trekorientació a la Ruta del Císter

Comenta aquest article