Tema del mes

Richard Gault, director de la Redfern Gallery “Els hereus d’Anthony Gross estan molt contents amb la destinació final de les obres”

Per Redacció

'The Storm', un total de 38 dibuixos conformen l’esbós de la pel·lícula de dibuixos animats inspirada en Cambrils que Gross va projectar i no va arribar a realitzar. Dibuix en tinta i llapis, mostrant una dona i el seu fill contemplant la tempesta sobre el mar
Richard Gault és director des del 1986 de la galeria d’art londinenca Redfern Gallery on s’han adquirit les obres d’Anthony Gross. Va ser fundada l’any 1923 com una petita cooperativa d’artistes. Per les seves parets han passat obres d’artistes de gran prestigi com Bonnard, Picasso, Van Gogh, Dalí, Renoir, Utrillo, Chillida, Miró i Tàpies. Com a fet rellevant, cal destacar que aquesta galeria va ser contractada el 1980 per pintar els retrats oficials del Príncep Carles d’Anglaterra i Lady Diana Spencer, princesa de Gales. El 1983 també ho va fer pel president francès Mitterrand.

La galeria ha realitzat sovint exposicions d’artistes catalans i ha treballat en cooperació de diverses galeries de Barcelona. El 1991 va acollir una exposició de treballs de Guinovart, Pijuan i Ràfols-Casamada en col·laboració de la galeria Joan Prats. El 1992 va organitzar una exposició d’obres de gran format d’Antoni Tàpies, Toni Tàpies i Edicions T a Barcelona, que va viatjar per set museus del Regne Unit i Irlanda. Va ser el primer cop que l’obra de Tàpies s’exposava a Anglaterra.

Hem entrevistat a Richard Gault per conèixer el seu parer davant la compra dels quadres d’Anthony Gross per l’Ajuntament de Cambrils.

§ Entrevista a Richard Gault§

Els quadres pintats a Cambrils per Anthony Gross van ser descoberts per Internet, està sorprès amb aquest fet? És el primer cop que succeeix una cosa així a la seva galeria?

Des d’un bon principi, em va sorprendre molt que Cambrils estigués interessat per aquest pintor. Internet és una eina extraordinària que a vegades t’aporta resultats totalment inesperats. Em vaig quedar atònit quan em comentàveu des de la Revista que reconeixíeu els llocs dibuixats i, a més, que les obres podien tenir una importància històrica per a la ciutat. El seu estil acurat en la manera de dibuixar va conduir Gross a ser nomenat pel govern britànic artista oficial de guerra.

No és el primer cop que venc obres d’art a través d’Internet, però la manera com aquestes han estat descobertes i els esdeveniments ocorreguts abans de la seva venda són totalment nous per a mi.

Havies rebut mostres d’interès per aquests quadres abans de ser descoberts?

Sí, he rebut diversos cops mostres d’interès pels quadres de Gross sobre Cambrils, sobretot del seus gravats. De fet, fa temps vaig vendre diversos gravats de Cambrils.

Aquarel·la en què les dones ajuden els seus marits pescadors a descarregar les captures de peix acabada la tempesta, forma part de l'obra 'The Storm'
Quin tipus de relació té Redfern Gallery amb els hereus d’Anthony Gross?

Tenim unes relacions excel·lents amb la família Gross, fa gairebé vuit anys que treballem en la promoció de la seva obra.

Quines condicions especials tenia la venda de l’esbós de la pel·lícula de dibuixos animats “The Storm”?

Aquests dibuixos estaven molt ben documentats i crec que la família no havia considerat mai posar-los a la venda abans que el Museu de Cambrils mostrés el seu interés. El mateix passava amb els dibuixos dels anys 50. “The Storm” havia de ser venut de manera unitària perquè els dibuixos pertanyien a una mateix projecte filmogràfic i hagués estat un gran error disgregar l’obra.

Per quin motiu s’han allargat tant de temps les negociacions de la compra?

Les relacions entre Redfern Gallery i el Museu d’Història de Cambrils són molt bones. El museu va actuar d’una manera molt professional i acurada durant les negociacions. Ara és un client molt valorat per la nostra galeria que pot oferir una col·lecció d’obres única d’Anthony Gross.

Per què els hereus de Gross han realitzat la venda de totes aquestes obres?

La família Gross va decidir vendre aquests treballs perquè creuen que el seu pare hauria volgut que estiguessin a Cambrils, el lloc que li havia aportat tants bons moments i una de les seves fonts d’inspiració.

Existeixen altres obres d’Anthony Gross pintades a Cambrils en venda actualment?

Òbviament existeixen altres quadres pintats per Gross a Cambrils perquè va ser un tema que el va inspirar notablement. Ell va dibuixar moltes pintures a l’oli del poble i de la platja amb pescadors. Aquestes obres, venudes a particulars, actualment es troben en col·leccions privades de tot el món.

Comenta aquest article