Tema del mes

Gran interès mediàtic per la compra de les obres

Per Redacció

Jordi Moreno i l’alcalde, Joan Serra, observant els quadres d’Anthony Gross
El dimecres 4 de desembre l’Ajuntament va convocar una roda de premsa al Casal Cultural de Cambrils per fer pública la compra dels 48 quadres d’Anthony Gross. A l’acte hi van ser presents l’alcalde de Cambrils –Joan Serra–, el regidor de Cultura –Lluís Colom–, el director del Museu d’Història de Cambrils –Gerard Martí– i el redactor de la Revista Cambrils Jordi Moreno. L’acte va ser seguit per mitjans de premsa d’àmbit comarcal i provincial tant de televisió com de ràdio i premsa diària, que van donar un gran ressò a la iniciativa.

Serra va fer palesa la seva satisfacció per la compra de les obres, entre altres coses va afirmar “a més del seu valor artístic innegable, les peces adquirides tenen avui per a Cambrils un valor històric excepcional gràcies al seu detallisme i rigor. Les obres tindran una funció social que revertirà sobre els cambrilencs, i esdevindran un element que revalora la identitat de les generacions hereves dels qui inspiraren el mateix Gross”. Tant l’alcalde de Cambrils com el regidor de Cultura van felicitar a Jordi Moreno, redactor de la Revista Cambrils, per la troballa de les obres d’Anthony Gross a Internet i el seu treball complementari d’investigació.

Les obres seran exposades properament

L’exposició definitiva de les obres al públic planteja alguns problemes, tal com ens comenta el regidor Lluís Colom, “els quadres de Gross no han de ser unes obres fantasmes, han d’estar a l’abast de tothom, però necessiten un espai gran per ser exposades, cosa que no trobem a la torre del Port; a més, la seva forma arrodonida no és la més idònia per a una exposició ”. D’altra banda, plantegen un problema de seguretat, són quadres valuosos que han de ser protegits amb les mesures de seguretat adients. De moment, l’Ajuntament té previst exposar els 48 quadres en una de les sales municipals existents i no es descarta que les obres més representatives siguin exposades de manera permanent a la torre del Port.

Gerard Martí es mostra molt satisfet amb l’encaix que ha tingut la notícia de la compra dins el teixit social cambrilenc, “estic personalment molt content per la bona reacció de la gent de la platja, se senten molt contents i quan la gent gran recorda el pintor tenen la sensació d’haver conegut algú important. Diversos pescadors jubilats recorden a un senyor anglès sec i espigat de nas punxegut que ara resulta que tothom l’havia conegut i tothom en té anècdotes a explicar”. Alguns dels quadres pintats l’any 1952 són retrats de nens cambrilencs que molt possiblement ara es podran reconèixer en els dibuixos.

§ Gerard Martí Director del Museu d’Història de Cambrils§

Gerard Martí
L’adquisició del conjunt de quadres d’Anthony Gross pel Museu d’Història de Cambrils suposa la gestió d’un patrimoni pictòric que en un futur permetrà obrir una dinàmica de treball que ens portarà a nous horitzons. Al mateix temps, ens permet refermar encara més la torre del Port com a projecte museogràfic intentat explicar la relació entre l’home i el mar al nostre municipi. Aquestes obres tan excepcionals permetran veure l’evolució que ha sofert el port de Cambrils i el barri de la platja durant el segle xx.

§ Lluís Colom Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils§

Lluís Colom
A nivell cultural és molt important haver pogut aconseguir aquestes obres, primer perquè fan referència a Cambrils i segon perquè som l’únic municipi espanyol que té obres d’aquest pintor. Un dels objectius que ara ens plantegem és que tothom les pugui veure i s’adonin de la delicadesa amb què estan fetes. No descartem fins i tot que aquestes obres puguin arribar a ser una part representativa de la promoció turística de Cambrils perquè reflecteixen una modernitat que mai serà caduca.

§ Richard Gault Director de Redfern Gallery de Londres§

Richard Gault
Em sembla meravellós que Cambrils sigui el primer museu espanyol que té obres d’aquest pintor. Gross va ser un home extraordinari, va demostrar un gran talent en moltes disciplines artístiques, alimentat sobretot per una font contínua d’energia i entusiasme que el va acompanyar durant gran part de la seva vida. Amb l’adquisició d’aquestes obres, el Museu d’Història de Cambrils pot oferir una important i exclusiva col·lecció de treballs d’aquest prestigiós pintor i gravador.

Comenta aquest article