Cultura

Es presenta Imageen Cambrils, una aplicació mòbil per conèixer la Vil·la romana de la Llosa de forma virtual

Per Berta Ruiz

L'alcaldessa provant unes ulleres de realitat virtual del jaciment de la Llosa amb les que l'empresa Digivisión està treballant de cara a un futur

Ahir al matí es va presentar, en roda de premsa, Imageen Cambrils, una aplicació mòbil que permetrà conèixer la Vil·la romana de la Llosa de forma virtual. Aquesta nova aplicació, que ja es pot descarregar de forma gratuïta, conté una vídeo-guia virtual del jaciment de La Llosa, continguts informatius i gràfics i actors reals virtuals que fan l'explicació de cadascuna de les parts de la Vil·la i de com era aquesta zona en època romana. Un viatge al passat que servirà per visualitzar una part de la història del municipi. Aquesta nova eina de difusió cultural i patrimonial forma part del projecte iCambrils, Smart City.

La presentació d'aquesta nova aplicació va anar a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el regidor de Cultura –Lluís Abella–, el regidor de Noves Tecnologies –Eduard Pellicer– i José Antonio Muñiz, de l'empresa Digivisión. L’alcaldessa, Camí Mendoza, va destacar que aquesta aplicació feta a partir de realitat virtual "és important tant pels visitants que podran conèixer l’important llegat romà de Cambrils, com pels propis cambrilencs que poden conèixer el seu passat i visitar la Llosa des d’una altra perspectiva". Tot plegat ha estat possible gràcies al "treball transversal realitzat des de la regidoria de Noves Tecnologies i el Museu d’Història de Cambrils". Per la seva part, el regidor de Cultura, Lluís Abella va assegurar que "l’aplicació esdevé un avenç més per recuperar el patrimoni de Cambrils i per fer conèixer la nostra ciutat".

Recreació de la Llosa fa 2.000 anys

L’empresa encarregada dels treballs ha estat Digivisión, editora de la Guia Arqueològica Visual de la vil·la, l’any 2008. L'aplicació està disponible en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès– i, a  més, el jaciment es dotarà ’un punt d’accés Wifi gratuït que afavorirà l’accés a la xarxa i a la nova aplicació per als visitants del jaciment. El director de Digivisión, José Antonio Muñiz, va explicar que "amb aquesta iniciativa, s’utilitza la realitat virtual per tal de posar en valor el patrimoni cultural i transmetre la història que hi ha darrere de cada pedra".
Actualment, Digivisión desenvolupa aquesta aplicació anomenada Imageen compatible amb els sistemes IOS (Apple) i Android (Samsung, Nokia, HTC,…). L'aplicació suggerirà una ruta dins dels itineraris de visita de la vil·la, guiant l’usuari a través de les restes conservades gràcies a les indicacions d’actors que recrearan els habitants de La Llosa fa 2.000 anys en tres punts concrets. Des d’aquests punts l’aplicació oferirà diverses possibilitats. Per exemple superposar la imatge real a la imatge corresponent al segle II d.C., l’època de major esplendor de la vil·la. La imatge superposada inclourà l’ambientació general dels elements arquitectònics i paisatgístics.

Incorporació al documental televisiu "Ingeniería romana"

Tot plegat ha permès filmar i produir noves escenes en alta definició on les reconstruccions virtuals creixen sobre imatges reals del jaciment. Aquest fet permetrà rendibilitzar la inversió feta al poder incorporar la vil·la romana de La Llosa en l’episodi "Carreteras" de la sèrie "Ingeniería romana" que serà produït a mitjans de 2016. Es tracta d’una ambiciosa sèrie documental coproduïda per Digivisión i TVE entre d’altres, que ja ha estrenat els dos primers capítols el passat mes de desembre amb gran èxit, convertint-se a hores d’ara en una de les millors sèries realitzades sobre enginyeria romana. També s’ha difós a nivell internacional, i ja s’han tancat acords per la seva emissió a Itàlia, França, Alemanya, Rússia i Estats Units, entre d’altres.

La vil·la romana de la Llosa obrirà portes aquest cap de setmana

Les persones interessades en provar l’aplicació en directe a la vil·la tindran l’oportunitat aquest dissabte entre les 11 i la 14h. La vil·la s’obre al públic en aquest horari durant el primer dissabte de cada mes, fins a l’inici de la temporada turística, en què s’ampliaran els horaris d’obertura.

Comenta aquest article