Cultura

La Coral Verge del Camí actua a l'Auditori de Barcelona

Per Redacció

La Coral Verge del Camí, juntament amb altres formacions corals, va actuar aquest passat dissabte a l'Auditori de Barcelona en el concert d'homenatge a Rafael Patxot

La Coral Verge del Camí de Cambrils va participar, el passat dissabte 27 de febrer, a L'Auditori de Barcelona, en un concert coral conjunt organitzat per homenatjar la figura del gran mecenes de la cultura catalana Rafael Patxot (1872-1964) i l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució fundada el 1922, dedicada a recollir d’una manera exhaustiva la música popular dels Països Catalans fins a la Guerra Civil. Set grups corals representatius de les terres de parla catalana foren convidats fa mesos, a interpretar un repertori de cançons tradicionals. Dissabte passat, després de les seves actuacions, el concert es va cloure amb cinc cançons de cant comú, amb la participació del públic que omplia fins dalt la Sala Oriol Martorell de l’Auditori.

A més de la Coral Verge del Camí dirigida per Núria Ortoneda, van participar en l’acte la Coral Polifònica de Granollers (per les comarques de Barcelona), la Coral les Camilleres de Sallagosa (de la Catalunya Nord), el Cor de Cambra Cantabile d’Olot (comarques gironines), el Cor la Quinta Justa de Sóller (de les Illes Balears), i la Coral Amalthea de València (del País Valencià). Degut a les condicions meterològiques adverses, va ser impossible la presència de la Coral Infantil Nova Cervera que representava les comarques de Ponent. Tots havien estat convidats per la Federació Catalana d’Entitats Corals a iniciativa del Consell Assessor de la Masia Mariona, presidit per la Diputació de Barcelona, ens que ha promogut l’anomenat Any Patxot. El concert va comptar també amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La figura de Rafael Patxot

L’Any Patxot es va convocar per commemorar el cinquantenari de la mort a l’exili, d’un personatge singular i massa desconegut fins ara, industrial, astrònom, meteoròleg, literat i sobretot mecenes de la cultura catalana. L’empordanès Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols 1872 – Ginebra 1964) fou un home amb un profund sentit de servei i compromís vers Catalunya. Gràcies a aquests valors i al seu mecenatge es dugueren a terme una gran diversitat d’iniciatives, sobretot en l’ordre cultural. Un dels projectes més ingents finançats per Patxot fou l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, un immens corpus musical que, amb visió de futur i més enllà de la cançó en sí mateixa, aplegava –i aplega- llegendes, danses, jocs, rondalles, estudis sobre la cançó, entremesos, refranys, etc.

Curiosament, la Coral Verge del Camí havia establert relació directa amb la família Patxot a l’exili a Suïssa on, el desaparegut Quartet de Madrigalistes de la coral llavors dirigida per Àngel Recasens, va anar a visitar. Aquell primer contacte va motivar, mesos després, l’inici a l’any 1974 d’una campanya a Cambrils de subscripció popular engegada per la Coral, per proveir d’orgue a l’Ermita de la Mare de Déu del Camí. Amb aquest objectiu es va adquirir un orgue romàntic del segle XIX fabricat al taller Blancafort que posseïa la família Carreras-Patxot en un domicili de la seva propietat a Barcelona. Abans de la venda de l’edifici que guardava l’orgue, la Coral Verge del Camí va aconseguir salvar aquesta meravella d’instrument d’un desballestament total gràcies a les casualitats de la història: la família Carreras-Patxot va tenir relació amb el Cardenal Vidal i Barraquer, cambrilenc il·lustre i també exiliat a Suïssa fins a la seva mort l’any 1943. Aquestes circumstàncies varen motivar la donació i acceleraren tots els costosos tràmits de desmuntatge peça a peça, restauració i instal·lació a l’actual emplaçament del Santuari de la Mare de Déu del Camí, tot a càrrec de l’encara existent taller Blancafort de Collbató.

Comenta aquest article