Informació general

El cas de la cooperativa de l'Aldea, un precedent

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge de la xerrada organitzada pel Casal Popular, dissabte al matí. D'esquerra a dreta: Pere Campíñez de la CUP, Hortènsia Grau de CSQEP, Dani Pallejà de la Plataforma d'Afectats de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, Jordi Gas de la Plataforma d'Afectats de la Cooperativa de l'Aldea, l'advocat Òscar Serrano i Jesús Escrivà del Casal Popular de Cambrils

Unes 150 persones van ser presents a la xerrada-col·loqui que aquest passat dissabte al matí va tenir lloc a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran, organitzada pel Casal Popular. La xerrada es va iniciar amb el testimoni que va aportar el representant de la Plataforma d'Afectats de la Cooperativa de l'Aldea, Jordi Gas, que va fer una extensa exposició sobre la fallida de la Cooperativa de l'Aldea a finals de l'any 2011. Gas va fer referència a l'auditoria que la mateixa Generalitat havia fet l'any 2007 detectant irregularitats. La Generalitat va obligar que els impositors no productors s'havien de fer socis i així es va decidir en junta. La mateixa Generalitat va imposar una multa a la Cooperativa de l'Aldea per les irregularitats detectades però a principis del 2011 els va perdonar aquesta multa i va dir que tot estava correcte. Això passava el 30 de gener de 2011 i 10 mesos després, el 30 de novembre del mateix any, la cooperativa de l'Aldea feia fallida per no poder retornar 4,5 milions d'euros als impositors. Per Jordi Gas, "la Generalitat té molta responsabilitat en aquestes fallides. Les cooperatives pertanyen al departament d'Economia i Finances, tant pel que fa al control com per la seva fiscalització". En el cas de l'Aldea, a més, "el gerent i el director de la Cooperativa anaven a una i enredaven el consell rector", segons va explicar Gas. Aquests havien fet inversions sense passar per junta, "s'havien comprat finques de polígons d'Incasol, plaques solars que no es feien funcionar, ... i tot això amb els nostres diners".
Gas també va fer referència als 40 comptes corrents que en el primer mes i mig després de la fallida van deixar d'estar entre els afectats.
El representant de la Plataforma de l'Aldea va anar explicant molts detalls del que va passar a la seva població i que es guardava molta similitud amb el cas de Cambrils. Jordi Gas va explicar com amb el pla de viabilitat que es va posar en marxa es va pagar als que tenien menys diners i es va rebaixar substancialment la massa crítica dels afectats. El mateix Jordi Gas, segons va dir, només ha cobrat 1.000 euros en aquests quatre anys i escaig i va dir que el pla de viabilitat aprovat és inviable i que la Cooperativa de l'Aldea continua perdent diners. Jordi Gas va recomanar que els afectats vagin unit per a fer més força. D'altra banda, Gas va dir que l'Ajuntament de l'Aldea s'havia personat com a acusació particular dins aquest cas de la fallida de la Cooperativa de l'Aldea.

Hortènsia Grau (CSQEP): "Q
uan va petar la Cooperativa de l'Aldea vam demanar que es modifiqués la llei per tal que no es tornés a repetir"

El següent a intervenir va ser el portaveu de la Plataforma d'Afectats cambrilenca, Dani Pallejà, que va remarcar les coincidències del cas de l'Aldea amb el de Cambrils i va donar pas de seguida al següent convidat, en aquest cas la diputada de CSQEP, Hortènsia Grau, que va explicar la seva tasca al Parlament per a demanar explicacions al govern de la Generalitat sobre la fallida de la Cooperativa Agrícola. Grau va explicar que el mateix dia de la fallida de la Cooperativa cambrilenca va demanar la compareixença dels consellers d'Economia i d'Agricultura, que llavors estaven en funcions. La compareixença encara no s'ha fet però tot i la constitució posterior del nou govern, s'haurà de produir properament. D'altra banda, Hortènsia Grau va explicar que fa un parell de setmanes va entrar unes preguntes sobre la Cooperativa Agrícola i que està a l'espera de les respostes que es donin. També va fer esment a l'acord parlamentari que es va fer per a donar suport econòmic als afectats de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea i que no es va arriba a complir. La diputada també va explicar que "quan va petar la Cooperativa de l'Aldea vam demanar que es modifiqués la llei per tal que no es tornés a repetir. Amb la llei 49/2014 es tornen a regular les seccions de crèdit per evitar que facin bancarització. La Federació de Cooperatives Agrícoles va demanar un període transitori i aquesta llei encara no havia entrat en vigor". Grau també va dir que Artur Mas, quan era conseller d'Economia de la Generalitat, l'any 1998, havia desregulat les seccions de crèdit. Finalment, la diputada va dir que s'havia reunit amb l'alcaldessa de Cambrils i amb el comitè d'empresa dels treballadors de la Cooperativa Agrícola.

Pere Campíñez (CUP): ""M'ha sobtat arribar a Cambrils i no veure cap pancarta"

Pere Campíñez, conseller de la CUP al Consell Comarcal del Baix Camp, va començar la seva exposició dient que la CUP aposta pel model cooperatiu ja que és una estructura  arrelada a la pagesia, "el problema d'això és quan hi ha una estructura piramidal on hi ha un gerent que fa i desfà a la seva manera. Això lligat a la crisi, l'especulació i les inversions faraòniques". A continuació, Campíñez va explicar que la CUP havia presentat una moció sobre la Cooperativa Agrícola de Cambrils al ple d'aquest organisme que es va celebrar aquesta setmana passada. Campíñez va explicar que en la junta de portaveus, on hi ha tres cambrilencs, Mercè Dalmau per CiU, Imanol Rico per Ciutadans i David Chatelain pel PP, que els tres polítics cambrilencs havien dit que no tenia sentit aquesta moció i que des de l'Ajuntament de Cambrils ja s'havien fet les accions oportunes en el tema de les queixes de Consum i que ja havien fet un manifest. La CUP també presentarà una moció al ple de la Diputació de Tarragona però també s'ha trobat, segons va dir Campíñez, en que ha hagut de modificar alguna frases, a instàncies de CDC i ERC. D'altra banda, Campíñez va dir que li havia sobtat arribar a Cambrils i no veure ni una pancarta sobre el tema de la Cooperativa, "aquí, que teniu un munt de ponts per penjar-les". El conseller de la CUP i regidor de l'Ajuntament de Riudoms va fer una crida a la mobilització i a evitar les divisions internes, "els polítics no us solucionaran el problema, us heu de mobilitzar vosaltres".
La darrera intervenció va anar a càrrec de l'advocat del col·lectiu Ronda, Òscar Serrano, que va recomanar com fos que no s'arribi al concurs de creditors. També va explicar que la junta de la Cooperativa haurà de convocar els dipositaris per veure si accepten el pla de viabilitat, que s'haurà d'aprovar amb 3/5 parts del capital afectat. També va recomanar que els afectats tinguessin accés a tota la informació de la Cooperativa i que estiguessin representats dins la mateixa junta.

Comenta aquest article