Cultura

Cambrils recordarà la figura d'un dels seus fills il·lustres, Antoni de Gimbernat, en el 200 aniversari de la seva mort

Per Berta Ruiz

El regidor de Cultura, Lluís Abella, l'alcaldessa Camí Mendoza i el Dr. Pere Mestres al costat del bust d'Antoni de Gimbernat de la sala de plens

Aquest 2016 es compleixen 200 anys de la mort del Dr. Antoni de Gimbernat i Arbós –fill il·lustre de Cambrils– i una de les figures més destacades de la medicina i la cirurgia de la història a nivell internacional. Amb motiu d'aquesta efemèride, des de l'Ajuntament de Cambrils s'organitza "Any Gimbernat. Cambrils 1816-2016" –amb la implicació transversal de diferents departaments–, un ampli programa d'activitats que s'aniran fent al llarg de l'any per recordar i divulgar la figura d'aquest cambrilenc. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació de l'Any Gimbernat a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el regidor de Cultura –Lluís Abella– i el Dr. Pere Mestres, un dels principals impulsors d'aquest programa.

Recordar la figura d'un cambrilenc il·lustre

Segons va explicar l'alcaldessa, "és un goig presentar aquest projecte que va sorgir de la iniciativa de Pere Mestres que ens va fer una proposta per celebrar l'Any Gimbernat en la commemoració del 200 aniversari de la seva mort. Des de l'Ajuntament, l'any 1968 ja se li va fer un reconeixement amb la construcció del monument situat a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer –al barri de l'Eixample– i, enguany també toca retre un reconeixement a aquest fill il·lustre de Cambrils i que quedi constància de la seva figura". Per la seva part, el regidor de Cultura –Lluís Abella– va afegir que "fem un homenatge molt merescut a la vàlua d'aquest personatge que va tenir una gran repercussió internacional". Per això, tal com va explicar Abella, es va crear una comissió de treball encapçalada pel Dr. Pere Mestres amb la implicació d'Alcaldia, Cultura i Festes, Ensenyament, Turisme, l'Hospital Lleuger de Cambrils, el Centre d'Estudis Cambrilencs, el Museu d'Història de Cambrils, l'Arxiu Municipal, la Biblioteca Municipal i l'historiador local Manel Tarès.

Gran influència en el món de la cirurgia

Per la seva part, el Dr. Pere Mestres va explicar una breu trajectòria de la vida d'Antoni de Gimbernat, que va morir el 16 de novembre de 1816. Al voltant d'aquesta data, concretament el dissabte 19 de novembre, s'organitzarà una jornada per retre reconeixement a la seva figura. Serà l'acte principal del programa. Aquest dia es comptarà amb una sessió de parlaments al matí a càrrec de diferents personalitats arribades d'arreu i, a la tarda, s'organitzarà una taula rodona a càrrec de la Societat Catalana de Cirurgia. Tal com va recordar Mestres, Antoni de Gimbernat va estudiar a Cervera i a Cadis, on va aprendre la cirurgia de la mà del Doctor Pere Virgili. Des­prés d'uns anys de dirigir el Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona va ser reclamat pel rei que li proposa fer un viatge de quatre anys per Europa perquè conegui les tècniques més avançades. A la seva tornada va fundar el Reial Col·legi de Sant Carles i va organitzar un Museu Anatòmic-patològic annex al mateix Col·legi. A començaments del segle XIX la seva carrera estava en la màxima esplendor i va presidir tots els col·legis de cirurgia d'Espanya. A més, va tenir una gran influència perquè va apostar per unir la cirurgia, la medicina i l'anatomia. Va descobrir el lligament del canal crural, que rep el seu nom, i va inventar una sèrie d'estris des­tinats a les operacions qui­rúrgiques i oculars. També va escriure diverses obres sobre cirurgia en caste­llà i en an­glès i va ser cirurgià de cambra de tres reis d'Espanya.

Segons va apuntar el Dr. Mestres, l'any 1916 ja se li va retre un reconeixement a la Facultat de Medicina de Barcelona i, "ara és el torn de Cambrils". Recordar també que el primer CAP de Cambrils va dur el seu nom, així com ara l'Hospital Lleuger. A la sala de plens també hi ha un bust i un carrer portar el seu nom.

Programa d'activitats

El primer acte de l'Any Gimbernat serà una xerrada, el 18 de març a les 20 hores al Centre Cultural, que portarà per títol "Antoni de Gimbernat: el seu entorn familiar i social" a càrrec de Laureà Pagarolas Sabaté, director de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona i autor del llibre "Els Gimbernat i el Cambrils del S.XVIII".
Des de la Biblioteca Municipal es crearà la Guia de lectura sobre la figura del Dr. Gimbernat i el seu temps. També està previst digitalitzar el llibre publicat per l’Ajuntament de Cambrils i que va ser guanyador del 1r. Premi d’Assaig Vila de Cambrils "Els Gimbernat i el Cambrils del S.XVIII" de Laureà Pagarolas. Pel que fa a les exposicions, se n’ha programat una organitzada pel Centre d’Estudis Cambrilenc en relació la figura del Dr. Gimbernat i el seu temps. Aquesta s'ubicarà al Molí de les Tres Eres. També es portarà a Cambrils l’exposició "Temps de pólvora. La Reial i Militar Acadèmia de Matemàtiques de Barcelona", produïda pel grup de recerca DidPatri, amb la col·laboració de Molècula.
Per altra banda, s’incorporarà la figura del Dr. Gimbernat a les Rutes Turístiques i Culturals al Barri Antic. En el camp educatiu es preveu la creació –de cara al curs vinent– d’un Itinerari educatiu/didàctic centrat en la figura de Gimbernat. En aquest àmbit també es preveu la realització d'una sèrie de xerrades als instituts cambrilencs a càrrec de Pere Mestres.
A la tardor, l’Arxiu Municipal i el Museu d’Història tenen programaran el seu Cicle de Memòria Històrica, en què cada any es recupera un fragment de la història de Cambrils, al voltant del la figura del Dr. Gimbernat i la societat del s. XVIII
Tots els actes i tota la informació es podran consultar al web creat especialment per a l'ocasió:  www.cambrils.catAnyGimbernat

Comenta aquest article