Informació general

FA 10 ANYS: L'1 de març es donarà el tret de sortida al VIII Festival de Curtmetratges de Cambrils

Per Judit Pinazo



De esquerra a dreta, els organitzadors del Festival –Sílvia Ferran i Christian Ynaraja– acompanyats de la regidora de Cultura –Neli Queral– i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus – Xavier Filella–
(Notícia del 23 de febrer de 2006)

El proper 1 de març es donarà el tret de sortida a la vuitena edició del Festival de Curtmetratges de Cambrils (FEC Cambrils). Durant quatre dies Cambrils es convertirà en un escenari del millor cinema en format curt de l'Estat, tant en imatge real com en animació. Els vuit anys d'història del festival fan que el FEC Cambrils s'hagi convertit en una proposta consolidada i reconeguda arreu de l'Estat.

Ahir es va fer la presentació de la programació i activitats del festival d'enguany que compta amb la projecció de 18 curts de cinema (35 mm) i 8 curts en vídeo que durant tres dies es podran veure al Cinema Municipal Rambla. En la presentació del programa, la regidora de Cultura –Neli Queral– va voler destacar la trajectòria del festival: "després de vuit anys de festival avui en dia ja es pot afirmar que és un projecte consolidat i un aparador de bon cinema. Molts dels curts que es presenten són reconeguts a nivell internacional".

Que és un projecte consolidat està clar. Segons Christian Ynaraja –codirector del FEC Cambrils i FEC Reus– "cada any rebem més curtmetratges per presentar a concurs. Enguany hem hagut de de fer una selecció d'entre més de 360 curts (170 en format cinema i 200 en vídeo), que són, aproximadament el nombre de curts que es realitzen a l'Estat espanyol en un any".

Entre el repertori de la secció oficial d'enguany s'hi troben reportatges reconeguts a nivell mundial, com és el cas de La ruta natural del dirctor català Àlex Pastot, que ha obtingut el premi al millor curtmetratge en l'últim Festival de Cinema Independent de Sundance. L'edició d'enguany també oferirà una selecció dels millors curts premiats en l'última edició dels premis Goya.

El jurat d'enguany estarà format pel codirector del Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona  Carlos Rios, la directora catalana Rosa Vergés, la regidora de Cultura de l'Ajuntament –Neli Queral– i el crític de cinema de RAC1 i La Vanguardia Lluís Bonet.

El FEC Cambrils està estretament lligat amb el Festival Europeu de Curtmetratges de Reus, que enguany arriba a la seva cinquena edició. Tots els curtmetratges premiats en el Festival de Cambrils passen directament a competir al Festival de Reus, que se celebra uns dies després, concretament del 15 al 18 de març. En l'acte de presentació també hi va assistir el regidor de Cutura de l'Ajuntament de Reus, Xavier Filella: "des de Reus hem de destacar que estem molt contents de la relació que vam establir ara fa cinc anys amb Cambrils pel tema del Festival de Curtmetratges, i reconèixer la tasca que s'ha fet des de sempre ja que cada any el festival en ambdues poblacions és tot un èxit".

La Petita Organització Cinematogràfica de Cambrils –la POCC– enguany farà entrega a l'arxiu de l'Ajuntament de tots els curts que han passat pel festival en aquests vuit anys d'història i tothom qui ho vulgui els podrà consultar.

Enguany és la primera vegada que el festival ha rebut suport per part de la Generalitat a través d’una coordinadora –CIVI– de la qual en formen part 20 festivals de curtmetratges de Catalunya, entre ells els de Cambrils i Reus. La creació d'aquesta coordinadora ajudarà a la projecció dels festivals catalans a nivell estatal i internacional.

Paral·lelament al festival s'han organitzat activitats relacionades amb el món del cinema. El proper dissabte 25 de febrer, la torre del Port acollirà la inauguració de l'exposició "Ull de fills de Bach" amb imatges i films de Carles Santos. L'acte servirà també per fer la presentació oficial del festival.

Per altra banda enguany se celebra la tercera edició del Concurs de Microfilms, que se celebrarà entre avui i demà. El proper 2 de març es farà la presentació del documental Aqua, riu, el riu vermell de Manel Almiñana i posteriorment s'inaugurarà la exposició "Aqua, mirades d'un riu", sobre la realització del documental, a la Sala Àgora.

Des del 10 de febrer el Centre Cultural acull l’exposició "Llums, càmera, acció. Jugant a fer cinema", una exposició didàctica dirigida al escolars del municipi i organitzada per Ibercaja.

Per altra banda, i com a novetat d'enguany, la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat , com a crèdit universitari, xerrades, taules rodones i diferents trobades amb directors i productors de cinema.

Altres notícies del 23 de febrer de 2006:

- Atraquen i agredeixen el propietari d'un bar quan havia tancat l'establiment

- El tram de l'AP-7 entre el Vendrell i Salou passarà a tenir tres carrils

- Cambrils, Salou i Vila-seca s'uneixen de nou en el programa d'activitats "Carretera i manta"

- Prop de 200 persones d'orígens diversos aprenen català a Cambrils

Comenta aquest article