Informació general

FA 10 ANYS: Secomsa Aigües gestionarà el servei de l'aigua a Cambrils a partir de l'1 de març

Per Judit Pinazo



Moment de la votació de l'aprovació del conveni, ahir a la sala de plens de l'Ajuntament
(Notícia publicada el 15 de febrer de 2006)

L'Ajuntament de Cambrils va aprovar en el ple extraordinari d'ahir el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Camp per tal de tirar endavant la gestió del servei de l'aigua del municipi. Amb la signatura d'aquest conveni la gestió es farà a través de l'empresa Secomsa Aigües SL, una societat mixta formada per una part pública
(amb el 51%), la del Consell Comarcal del Baix Camp, dins el qual hi ha el municipi de Cambrils, i una part de capital privat (amb un 49%) que correspon a l'empresa Sorea, del Grup Agbar. El consell d'administració de la nova empresa estarà format per un màxim d'11 persones, 6 del Consell Comarcal i 5 de l'empresa privada. Pel que fa a la representació del municipi dins d'aquest consell, Cambrils comptarà amb dos representants. Segons va avançar ahir l'alcalde, Robert Benaiges, seran un del Partit Socialista i un d'Esquerra Republicana.

El conveni, que tindrà vigència des de l'1 de març de 2006 fins al darrer dia de febrer de 2031, es va aprovar amb els vots a favor dels partits de l'equip de govern: PSC, ICV i ERC. El grup de CiU, la regidora no adscrita Montserrat Garrido i la PLIC hi van votar en contra, mentre que el PP es va abstindre.

Cambrils serà el primer municipi de la comarca que opta per aquest model de gestió de l'aigua, per això la seu de la nova empresa serà al municipi i s'ubicarà a l'edifici de propietat municipal ubicat al raval de Gràcia. Per a l'adaptació i millora de la seu, l'empresa Sorea aportarà 700.000 euros. Per Robert Benaiges "la creació d'aquesta empresa suposarà una millora en el servei de l'aigua, sense que en pateixin les conseqüències les butxaques dels contribuents; alhora el nou model de gestió suposa una aposta pel territori que situarà Cambrils com a referent en la nostra demarcació".

L'Ajuntament serà el que decidirà en tot moment tot el que tingui a veure amb tarifes o els pressupostos d'inversions; així doncs, les tarifes seran aprovades per l'Ajuntament amb l'autorització de la Comissió de Preus de Catalunya. D'aquesta manera, fins a l'any 2007 no es podran incrementar les tarifes en un percentatge superior a l'IPC. A partir del 2008, l'augment no podrà superar un percentatge superior del que resulti de l'augment de l'IPC més un punt percentual.

La signatura del conveni suposarà que amb la creació de la nova empresa l'Ajuntament rebi una quantitat de 18 milions d'euros per part de l'empresa privada. D'aquests, 4 milions s'utilitzaran per tirar endavant el pla d'inversions per adequar la xarxa per a la nova gestió de l'aigua.

Durant el ple els partits de l'oposició es van mostrar, en la seva majoria, crítics amb el fet que la composició d'aquesta societat mixta sigui a través del Consell Comarcal i no sigui una societat municipal. Joan Estrada, regidor del grup de CiU, va dir: "no entenc per què hem d'enriquir el Consell Comarcal i no s'ha optat per una gestió municipal". A la qual cosa l'alcalde va contestar al regidor Convergent: "posi's d'acord amb els interessos del seu partit, ja que el president del Consell Comarcal, que és convergent, i tots els alcaldes del Consell Comarcal de CiU estan d'acord amb la creació d'aquesta empresa... Per què s'hi posa en contra? Posi's d'acord amb el seu partit perquè no ho entenc".

Tant el regidor del PP Anton Callau com el regidor de la PLIC  Xavier Martí es van mostrar preocupats pel pes que tindrà el municipi dins de la nova societat. L'alcalde va respondre a aquesta qüestió: "totes les decisions que afectin directament el servei de l'aigua del municipi es prendran des del ple de l'Ajuntament de Cambrils". La manca d'informació que, segons la regidora no adscrita Monsterrat Garrido, han patit els regidors de l'oposició va provocar una petita picabaralla entre la regidora i l'alcalde. Segons Robert Benaiges: "en  les reunions que es van convocar per parlar del nous sistema de gestió només hi van assistir representants del Partit Popular".


Altres notícies del 15 de febrer de 2006:

- El Grup Socialista de la Diputació dóna suport a la demanda de gratuïtat de l'AP-7

- Comencen les obres de reparació de les bigues del pont de l'avinguda d'Adelaida

- Quatre grups del Club Patí Cambrils participen al Campionat de Catalunya de Xous

Comenta aquest article