Informació general

FA 10 ANYS: Es restaura el monument al doctor Antoni de Gimbernat de l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer

Per Judit Pinazo



Uns operaris intenten treure la part superior del monument, ahir al matí
(Notícia publicada el 8 de febrer de 2006)

Ahir van començar els treballs de restauració del monument al doctor Antoni de Gimbernat, obra de Lluís Maria Saumells, instal·lada a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer l'any 1969. El monument es va alçar per tal de perpetuar la tasca desenvolupada com a cirurgià i metge del fill il·lustre del municipi Antoni de Gimbernat (1734-1816).

Els treballs de restauració consistiran en la reconstrucció de la part superior del monument que representa una flama poligonal emplomada de vidres de colors de 20 facetes, que actualment, i a causa dels actes de vandalisme urbà, es troben en un notable mal estat.

Un cop restaurada la flama es protegirà amb unes planxes de metacrilat de 5 mil·límetres de gruix que evitaran que quedin afectats els vitralls.

També es restaurarà la base del monument, realitzada amb elements de plom i ferro forjat, ja que actualment està molt oxidada i afecta estèticament la part de pedra del monument. L'any 1986 ja es van restaurar els vidres de colors de la flama i l'any 1989 es va modificar el jardinet que envolta el monument i la il·luminació.

Ahir es va fer el primer pas de la restauració que va consistir a treure la part superior del monument, és a dir, la flama poligonal i extreure l'ornamentació de la base feta amb plom i ferro forjat. L'extracció de la part superior del monument va resultar complicada ja que estava incrustada a la pedra i subjectada amb ciment. Cal dir que al seu interior s'hi van trobar diversos objectes, producte d'actes vandàlics que ha sofert el monument, com pedres o una ampolla de plàstic, entre d'altres.

Els treballs de restauració els durà a terme l'empresa Guiu Forès de Reus, especialistes en aquest tipus de treballs i que ja n'han realitzat d'altres a les nostres comarques i a Cambrils, com a la Prioral de Sant Pere, la Casa Navàs  o l'ermita de la Mare de Déu del Camí. La restauració compta amb un pressupost de 7.285 euros.

Altres notícies del 8 de febrer de 2006:

- S'incendia un vehicle en una nau del polígon industrial de Belianes

- La nova pàgina "web" de l'OAC oferirà properament tramitacions en línia

- Segueix la mala ratxa per al Club Handbol Cambrils

Comenta aquest article