Societat

La galera pren el protagonisme dins del calendari gastronòmic

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de les Jornades de la Galera. D'esquerra a dreta: Àngel Pérez, Ana López, Camí Mendoza, Siscu Gil i Jordi Jardí

La galera pren, aquest mes de febrer, tot el protagonisme dins del calendari gastronòmic cambrilenc. Del 5 al 21 de febrer tindran lloc les dotzenes Jornades de la Galera, uns dies en els que una quarantena de restaurants oferiran menús especials amb aquest crustaci com a ingredient estrella, així com un seguit d'activitats de caire popular. Amb aquestes jornades s’obre el calendari gastronòmic 2016, que porta per lema "Cambrils, 365 dies per gaudir de la bona cuina". Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquestes jornades, a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, la regidora de Promoció Econòmica –Ana López–, el president de la Confraria de Pescadors –Siscu Gil–, el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme –Jordi Jardí– i Àngel Pérez de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils.

"Galeres en viu a la Confraria de Pescadors"

A banda de l'oferta dels menús que oferiran els restauradors, el programa d'actes s'encetarà el proper divendres 12 de febrer, de les 17 a les 18 hores, amb l'activitat "Galeres en viu". Un any més, s'oferirà una visita guiada a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors. Per participar en aquesta activitat cal confirmació d’assistència de dilluns a divendres de 8 a 15h, a peconomica@cambrils.org o al telèfon 977 794 679 (aforament limitat). Sobre aquesta iniciativa, el Patró Major de la Confraria de Pescadors –Siscu Gil– va comentar el caràcter didàctic que té aquesta activitat per tal de donar a conèixer més detalls d'un producte tan típic cambrilenc com és la galera.

Taller culinari per a petits xefs i Galerada popular al port

L'endemà dissabte, 13 de febrer a les 11 hores i a les 12 hores, el Mercat de la Vila acollirà un "Taller culinari per a petits xefs". Tal com va comentar la regidora de Promoció Econòmica, els xiquets passaran una estona divertida anant a la peixateria de la Confraria de Pescadors del Mercat a conèixer in situ la galera i després, cada nen i nena elaborarà un ‘Timbal de vegetals amb delícies del mar’. Segons López, enguany serà la primera vegada que el Mercat de la Vila s'incorpora als actes de les Jornades de la Galera. El diumenge 14 de febrer tindrà lloc la Galerada Popular, a partir de les 11 hores al port. Es farà una degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils (preu de degustació de 4 euros). Aquell mateix diumenge es faran demostracions de vela llatina a càrrec de l'Arjau i passejades en llagut amb els Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils. Per altra banda, a les 11 hores i a les 12 hores, s'organitzarà l'activitat familiar "Conte 360º, Exploradors del fons marí", a la Torre del Port.

Concurs de la Mar als Fogons

Per altra banda, com cada any, també s'organitzarà el Concurs de la Mar als Fogons, a l'Escola d'Hoteleria i Turisme. El 19 de febrer, a les 13 hores, es donarà a conèixer el nom dels guanyadors. Els semifinalistes són joves procedents principalment de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, amb quatre semifinalistes, l’Escola d’Hoteleria i Turisme CETT de Barcelona, amb dos semifinalistes, i les escoles IES Martí Dot de Sant Feliu de Llobregat i Joviat de Manresa, amb un semifinalista cadascuna.
Hi ha participat alumnat d’arreu de Catalunya. El director de l'Escola –Jordi Jardí– va comentar que el concurs "està totalment consolidat en la seva dotzena edició i és una bona manera de donar difusió a un producte tan peculiar com la galera".

"Pescadors de canya per un dia"

Finalment, el 21 de febrer, s'organitzarà l'activitat "Pescadors de canya per un dia". Seran tastets de pesca de canya des d'una embarcació d'una hora de durada. Les sortides es faran des del Mollet del Rec, a les 10 h, a les 11h i a les 12h. El preu de l'activitat, organitzada per la Secció de Pesca del Club Nàutic, és de 5 euros.

Tant l'alcaldessa com la regidora de Promoció Econòmica i els representants dels diferents sectors implicats van coincidir en destacar la consolidació d'aquestes jornades, "les més veteranes del calendari gastronòmic". Des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils, Àngel Pérez va assegurar que aquestes jornades "aposten per una oferta molt oberta i flexible, amb un mateix producte, la galera, però amb uns menús molt oberts i adaptats a totes les butxaques dels possibles clients". El ventall de preus està situat entre els 10 i els 40 euros.

Comenta aquest article