Informació general

FA 10 ANYS: El Centre d'Estudis Cambrilencs presenta el primer volum del "Diplomatari de Cambrils"

Per Judit Pinazo



Josep M. Recasens Colom és el president del Centre d'Estudis Cambrilencs i un dels principals impulsors del Diplomatari de Cambrils
(Notícia publicada el 19 de gener de 2006)

El Centre d'Estudis Cambrilencs presentarà el proper dissabte 21 de gener el primer volum del Diplomatari de Cambrils, una col·lecció de documents històrics que recull documents trobats des de la fundació del municipi, l'any 1152, fins al 1291. La idea original d'aquest projecte va néixer ara fa 26 anys, coincidint amb la posada en marxa, l'any 1979, del Centre d'Estudis Cambrilencs. Durant tots aquest anys s'ha anat treballant intensament perquè el proper dissabte es pugui presentar el primer volum d'aquest diplomatari que preveu continuar l'obra en diferents volums fins arribar als documents de l'any 1800. Josep Maria Recasens, president del Centre d'Estudis Cambrilencs, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, explicava la dificultat que suposa elaborar un llibre d'aquestes característiques: "un diplomatari és refer la història i abans de sortir el primer volum has de fer molta feina, amb la seguretat que has buscat per tots els racons, per això es un procés tan lent. A més, per fer-ho bé es necessita la col·laboració de professionals qualificats i això és car i no és sempre fàcil aconseguir els diners per tirar-ho endavant".

Els documents d'aquest primer volum del Diplomatari de Cambrils es troben ressenyats cronològicament per regnats, amb la reproducció del document original, o en el seu defecte la còpia més antiga del manuscrit original, acompanyats de la transcripció literal de l'original en llatí i la traducció al català. S'hi troben documents del regnat de Ramon Berenguer IV, de Pere I, Jaume I i Pere II. El document més antic que recull el diplomatari data de l'any 1152 i fa referència a la donació del lloc de Cambrils atorgada per Ramon Berenguer IV a favor de Ponç de Regomir. Els documents s'han recopilat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, l'Arxiu Històric de l'Arquebisbat de Tarragona, l'Arxiu Històric Nacional, l'Arxiu Municipal de Cambrils i l'Arxiu del Centre d'Estudis Cambrilencs.

L'acte se celebrarà el proper dissabte a les 7 del vespre a la sala de plens de l'Ajuntament i la presentació anirà a càrrec del director de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, Carlos López. El llibre s'ha dut a terme amb el patrocini de l'Ajuntament de Cambrils, el Museu d'Història de Cambrils i el Grup Immobiliari Manuel Niñerola, i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Caixa, el Rotary Club de Cambrils i Gas Cambrils, SA.

Altres notícies publicades el 19 de gener de 2006:

- L'IES Escola d'Hoteleria i Turisme participa al Projecte d'Autonomia de Centres

- El grup de teatre Xerinola representarà "L'hostal de la Glòria" a l'Auditori de Salou

Comenta aquest article