Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Noves escenes i espectacles a la 18a edició del Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló

Per Redacció

Escena del Pessebre dels Estels

En la 18a edició del "Pessebre dels Estels", organitzada per l’Associació Masia Castelló, amb el patrocini de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, s’estrenaran noves escenes i espectacles. També com a novetat, s’obrirà "Cal Santo", una de les cases importants de Castelló al segle XVI, que encara queda dempeus. Els visitants hi podran veure la cuina, el forn de pa, el menjador, el foc a terra, l’estable...

En total s’hi representaran trenta-sis escenes, gràcies als 220 actors i més de 100 col·laboradors que faran possible que aquest poble medieval recuperi, com cada Nadal, la seva vida. Tot això només passarà els dies 26 i 27 de desembre de 2015 i 2 i 3 de gener de 2016. L’horari de visita serà de les 18 a les 20.30h. Les entrades es podran comprar a Castelló, en arribar al poble, i tindran un preu de 4 euros, per als nens d’entre 4 i 9 anys; i de 7 euros, per a la resta de públic; per als menors de 4 anys, l’accés serà gratuït. El preu de l’entrada inclou un petit berenar, que s’oferirà en una gran carpa. Les persones interessades a visitar el Pessebre caldrà que s’apropin fins a Vandellòs, on se’ls indicarà com arribar amb el seu propi vehicle, per camí asfaltat, fins a l’aparcament, una gran zona condicionada per estacionar els vehicles fàcilment.

Castelló, un poble medieval

Precisament, el que veritablement fa únic aquest pessebre és el lloc. Castelló és un poble medieval del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que quedà deshabitat a la meitat del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent.

Poc a poc Castelló, gràcies al Pessebre, ha recuperat carrers, parets, eres, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic, sinó també, cada Nadal, la seva vida, aquella que havia tingut a principis del segle passat, quan hi habitaven prop de 120 persones. Així doncs, a Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster... A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou el flaire del pa acabat de fer, a la taverna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera.

Aquest projecte, després de divuit anys, segueix en peu. Enguany, Castelló, gràcies a  l’esforç de l’Associació i a la inestimable col·laboració dels veïns, encara el futur amb optimisme. Actualment, els treballs de desenrunament se centren en la reconstrucció de les cases de "Cal Quico Serrador" (futur refugi) i "Cal Santo" (casa pairal del S.XVI). Són espais reconstruïts per l’Associació, sempre amb finalitats públiques.Dalt i baix, diferents escenes del pessebre

Comenta aquest article