Societat

Un LlibreTast a la Biblioteca marida vins i literatura

Per Berta Ruiz

L'activitat de LlibreTast es va fer a la Biblioteca Municipal, el passat divendres a la tarda

La Biblioteca Municipal va acollir, el passat divendres a la tarda, un LlibreTast. Va ser un maridatge de vins i literatura, amb el tast de diferents vins de la DO Tarragona i la lectura de diversos fragments de llibres. L'activitat, organitzada per la Biblioteca Municipal amb la col·laboració de l'Antena del Coneixement de la URV i la DO Tarragona, va anar a càrrec de l'enòloga Pepa Menchón. Durant l'activitat, Menchón va donar detalls dels diferents tipus de vins que hi ha, així com les pautes que s'han de seguir per fer un tast de vi correctament.

Pel que fa al tast d'un vi, Menchón va dir que s'han de seguir tres fases: la visual, l'olfactiva i la gustativa, sempre en aquest ordre. De fet, l'enòloga va posar l'exemple del que fan els animals en la naturalesa quan cacen per alimentar-se: primer miren la peça i posteriorment la cacen, després l'ensumen i, finalment se la mengen. Per tant, amb el vi s'han de seguir els mateixos passos. Primer cal mirar l'aspecte del vi. Per exemple si és molt brillant vol dir que és un vi molt net i molt filtrat, amb tendència àcida. De fet, segons va dir Menchón, els vins de la DO Tarragona són més àcids que els d'altres zones. A continuació cal ensumar sense remenar la copa, la primera remenada s'ha de fer amb la copa quieta per saber quins aromes té el vi i esbrinar si és un aroma agradable o desagradable i a què ens remet: a fruites blanques, pinya, plàtan, etcètera. Menchón també va dir que la copa s'ha d'agafar per la tija o bé pel peu i remenar amb un toc subtil. Un cop es remena la copa, l'olor serà més intensa perquè li hem donat oxigen. Tot seguit, ja es podrà tastar el vi posant-nos una petita quantitat a la oca, assaborint-lo i empassant-lo traient l'aire pel nas. En aquest punt, l'enòloga va explicar que si el vi dóna una sensació final de frescor és que és un vi àcid, mentre que si el vi dóna una sensació final de cremor és que el vi és més alcohòlic.

Comenta aquest article