Cultura

Sílvia Munt: "La Granja del Pas mostra com la societat es pot organitzar i pot treure el millor de l'ésser humà"

Per Lluís Rovira i Barenys

Sílvia Munt, aquest passat divendres, al cinema Rambla de l'Art

La polifacètica Sílvia Munt, directora de la pel·lícula documental "La Granja del Pas" va assistir a l'estrena, aquest passat divendres al cinema Rambla de l'Art de Cambrils, d'aquesta producció seva recentment estrenada a les sales de cinema. La Granja del Pas és un documental que tracta el tema dels desnonaments i la feina que porta fent la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a Sabadell, que precisament tenen com a lloc de reunió aquesta masia que es diu la granja del Pas. Tal com va explicar Sílvia Munt a revistacambrils.cat, "a partir de que el món i la societat que ens envolta canvia, l'any 2008, tenim l'obligació de retratar el que està passant. Hi ha molta gent castigada per la crisi, la falta de feina, .... Vaig intentar fer una pel·lícula de ficció sobre tot això però és un tema molt tabú i va ser difícil d'aconseguir el finançament. Finalment vaig decidir fer el documental ja que és un format que pots arribar a assumir des de l'inici. Més tard va entrar TV3 aportant una petita quantitat de diners".
En La Granja del Pas es veu, segons Munt, "el viatge meravellós que fa la gent quan arriba, feta "caldo", fins al sentiment de protecció, de despertar, de treure's la culpa se sobre i de posar-se valent en front del seu futur i en ajudar als demés". Aquest documental, que ha obtingut el primer premi en l'apartat de documentals del Festival de cinema de Valladolid s'ha gravat al llarg de dos anys. Segons Sílvia Munt, "ha estat molt intens, però intens en tots els sentits, en el bo i en el dolent ja que cada setmana arriben centenars de persones, i segueixen arribant, que ho estan passant molt malament. Però al mateix temps, és una manera de veure com la societat es pot organitzar i pot treure el millor de l'ésser humà".

Tercer documental dirigit per Sílvia Munt

La Granja del Pas és el tercer documental que dirigeix Sílvia Munt. El primer va ser Laila, l'any 1999, sobre el poble sahrauí amb el que va obtenir el premi Goya al Millor Curtmetratge Documental. L'any 2003 va dirigir Gala, sobre la figura de la dona de Salvador Dalí. Però a Sílvia Munt, tal com va manifestar, li agrada alternar els diferents gèneres, "ara estic escrivint una altra pel·lícula de ficció. Fa poc vaig dirigir El cafè de la Marina, una adaptació de l'obra de Segarra. Ara voldria fer Vida privada, de Josep M. de Segarra, una de les novel·les més potents de la nostra literatura. Aquest proper estiu dirigiré teatre i vaig compaginant teatre i cinema, m'agrada molt anar combinant". D'altra banda, Sílvia Munt reconeixia haver estat dues o tres vegades a Cambrils, "però no al cinema. primer per banyar-nos quan érem més joves i després per acompanyar la seva parella, l'actor Ramon Madaula, en alguna ocasió".

Comenta aquest article