Informació general

El ple rebutja una moció del PSC contrària al procés independentista

Per Berta Ruiz

La moció presentada pel PSC va tenir el suport del PP i C's, el vot en contra de CiU, ERC i l'AdC i l'abstenció de l'NMC

El ple va rebutjar, aquest passat dimarts, una moció presentada pel PSC on es demanava, entre d'altres qüestions, avançar en la reforma de la Constitució en clau federal com a solució per resoldre definitivament l'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya. El text va rebre el vot favorable del PSC, del PP i de C's, el vot en contra de CiU, ERC i l'AdC i l'abstenció de l'NMC. Aquesta moció va venir motivada per la proposta de desconnexió d'Espanya presentada el passat 27 d'octubre al Parlament per part dels grups Junts pel Sí i la CUP. La regidora del PSC, Ana López, va ser l'encarregada de defensar el text. Prèviament però, López va manifestar que "respectem que hi ha partits locals que no es volen pronunciar en aquest tema, però creiem que tot ens afecta, perquè tot són vasos comunicants i tot té repercussió. Depenent dels resultats de les properes eleccions generals hi haurà una afectació o una altra. Quan vam configurar l'equip de govern municipal ja vam dir que treballaríem tots a una davant de tot allò que afecta els cambrilencs, però també vam deixar clar que hi ha temes nacionals i estatals que no compartim. Evidentment, són temes que al ple no podem decidir com es resolen, però ho hem de debatre amb naturalitat i respecte".

"El resultat de les eleccions del 27-S no atorga un mandat democràtic per a un procés unilateral cap a la independència"

Pel que fa al text de la moció, el PSC va exposar que: "el resultat de les eleccions del 27-S no atorga un mandat democràtic per a un procés unilateral cap a la independència"; "la victòria en escons de les forces polítiques partidàries de la independència els habilita per governar, però no per trencar amb la legalitat"; "l'aprovació de l'esmentada proposta posa en greu risc la unitat civil del poble de Catalunya i l'autogovern de Catalunya en el marc constitucional"; "l'aprovació d'aquesta resolució pot situar la política catalana en un carreró sense sortida"; "no hi ha solució a l'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya que no passi per un procés de diàleg, negociació i pacte entre les institucions" i "l'impuls d'una reforma de la Constitució que ampliï els conceptes federalistes que ja té incorporats".

Ivan Sanz (AdC):
"El PSC fa un ús enganyós del concepte de federalista, perquè dóna continuïtat a l'actual estat de les autonomies"

En la ronda d'intervencions dels grups de l'oposició, Ivan Sanz de l'AdC va exposar que aquesta proposta de Junts pel Sí i la CUP no és una DUI (Declaració Unilateral d'Independència), sinó "un procés que posa en marxa la 'desconnexió' amb Espanya. Des de l'AdC defensem el federalisme municipalista, però creiem que el PSC fa un ús enganyós del concepte de federalista, perquè dóna continuïtat a l'actual estat de les autonomies".

David Chatelain (PP): "El PSC no té clar el seu posicionament a nivell global"

Des del PP van donar suport al text, però el regidor David Chatelain va criticar que "el PSC no té clar el seu posicionament a nivell global, perquè per exemple a Badalona dóna suport als partits partidaris de la ruptura". Per altra banda, el regidor popular va insistir que les lleis s'han de complir en tots els seus aspectes.

Imanol Rico (C's): "Votarem que sí perquè C's defensa el que es tracta en la moció, però no estem d'acord en el model territorial que defensa el PSC"

El portaveu de C's, Imanol Rico, va reiterar que el ple no és el lloc de debat d'aquestes qüestions. No obstant, Rico va dir, "des de C's votarem que sí perquè C's defensa el que es tracta en la moció, però no estem d'acord amb el model territorial que defensa el PSC".

Oliver Klein (NMC):
"Des de l'NMC no creiem que ens haguem de posicionar perquè nosaltres ens devem a Cambrils, una població que és plural"

Per la seva part, el regidor de l'NMC, Oliver Klein, va manifestar que, "dediquem més temps a debats que s'han de fer al Parlament, abans d'esmerçar aquells problemes que afecten els cambrilencs. Els últimes plens van durar 3 i 4 hores i vam allargar discussions en què les competències estan a Barcelona o a Madrid. Des de l'NMC no creiem que ens haguem de posicionar perquè nosaltres ens devem a Cambrils, una població que és plural".

Mercè Dalmau (CiU):
"La resolució constata que el mandat democràtic –amb una majoria d'escons sobiranista– era iniciar el procés de creació d'un estat català"

Com a portaveu de CiU, Mercè Dalmau va retreure a Oliver Klein que sempre es queixi que totes les mocions han de ser d'àmbit local que, segons va dir, "vostè va presentar, anys enrere, moltes mocions d'àmbit general i potser de debat al parlament europeu. Cada grup és lliure de presentar les mocions que vulgui, perquè Cambrils no està en una bombolla aïllada, ni és un microestat independent". Tal com va apuntar Dalmau, "la resolució constata que el mandat democràtic, amb una majoria d'escons sobiranista, era iniciar el procés de creació d'un estat català. A partir d'aquí calia iniciar les mesures necessàries per aquest procés de desconnexió de forma democràtica, pacífica i integradora".

Eduard Pellicer (ERC):
"El mandat democràtic del Parlament és el procés cap a la independència"

Finalment, el portaveu d'ERC –Eduard Pellicer– va exposar la postura contrària del seu grup i va comentar que, "aquesta moció forma part del passat. El mandat democràtic del Parlament és el procés cap a la independència. La Constitució és obsoleta i no ens representa".

Comenta aquest article