Informació general

La Cooperativa Agrícola lidera un projecte europeu que proposa un nou model energètic en el sector agrícola

Per Lluís Rovira i Barenys

Aerogeneradors d'electricitat situats com a prova pilot en una finca de la Cooperativa Agrícola

La Cooperativa Agrícola de Cambrils lidera un projecte de la Unió Europea a nivell internacional que amb el nom de Life Coop 2020 té com a finalitat demostrar la viabilitat econòmica, social i ambiental de nous models energètics en les cooperatives agrícoles i, també, en el sector agrícola. Aquest projecte està cofinançat per la Unió Europea i es va iniciar el juny de l'any passat i tancarà la seva primera fase el juny de 2018. Ahir, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, va tenir lloc una jornada tècnica en la que van intervenir els representants de la Cooperativa Agrícola així com els de les cinc empreses que participen com a sòcies d'aquest projecte. La jornada es va complementar amb la visita del projecte pilot del projecte Life Coop 2020 instal·lat en una finca propietat de la Cooperativa Agrícola.

Construcció d'una caldera de biomassa a la Cooperativa Agrícola

Aquest projecte europeu va encaminat a l'estalvi energètic i a la generació d'energia procedent de diverses fonts renovables i es concreta en tres àmbits. Per una part, a nivell de la Cooperativa Agrícola, es farà un aprofitament dels residus per a convertir-los en combustible per a una caldera de biomassa, que es preveu que estigui construïda cap a finals del proper mes de gener. Entre aquests residus orgànics que genera  la Cooperativa hi ha les restes del premsat de les olives, però s'hi podran ajuntar les restes de la poda d'arbres així com la producció de cultius de plantes autòctones amb l'única finalitat de convertir-les en combustible. Tot això té com a finalitat reduir les despeses d'electricitat de la Cooperativa en un 20%.
El segon àmbit d'actuació d'aquest projecte va dirigit als pagesos per a que puguin reduir les despeses d'electricitat originades pel reg de cultius. La reducció s'aconsegueix amb la instal·lació de petits molins de vent que funcionen amb energia solar i que generen l'electricitat necessària per a l'extracció d'aigua.
El tercer àmbit d'actuació va encaminat a recuperar els terrenys abandonats i sense producció. En aquests terrenys, amb l'acord dels seus propietaris, es proposarà la plantació de cultius bioenergètics per a l'obtenció de biomassa que serviria com a combustible de la caldera que es construirà a la Cooperativa Agrícola.
El pressupost del projecte Life Coop 2020 és de 2.497.960 euros, la meitat dels quals està finançat per la Unió Europea. Quatre de les cinc empreses participants són de l'estat espanyol i la cinquena és de Grècia.

Participants a la jornada tècnica, ahir, sobre el projecte Life Coop 2020

Comenta aquest article