Indira Ibrahem: "No es pot deixar morir la gent a les portes d'Europa, davant dels nostres nassos"
![]() |
Xerrada, ahir al vespre a la seu de l'NMC. D'esquerra a dreta: Indira Ibrahem, Ahmad Abdouni, Enric Daza i Jonatan Garcia |
L'NMC va organitzar, ahir al vespre a la seva seu, una xerrada per parlar sobre el flux migratori que s'està produint a Europa amb tota la població refugiada que està fugint dels seus països en conflicte bèl·lic, especialment provinents de Síria. Per parlar d'aquest tema, hi van ser presents el doctor d'origen palestí arrelat a Cambrils Ahmad Abdouni i Indira Ibrahem, siriana resident a Salou. L'acte de presentació de la xerrada va anar a càrrec del president de l'NMC, Enric Daza.
Indira Ibrahem va voler explicar la seva experiència personal ja que molts dels seus familiars sirians han fet la ruta "que avui en dia estem veient per la televisió". Segons Ibrahem, part de la seva família va creuar Europa el passat mes de setembre, passant per Turquia, Grècia, Hongria i Sèrbia fins arribar a Alemanya on hi són actualment. Tal com va explicar Ibrahem a revistacambrils,cat. "estan vivint la situació d'una manera molt dura, perquè realment l'acollida és un dret que no s'està complint, no es compleixen els drets humans fonamentals. Hi ha convencions que han signat els països europeus per les que tenen l'obligació d'acollir les persones refugiades de guerra, encara que sigui de forma temporal. S'hauria de complir i no s'està complint". Segons va afirmar Indira Ibrahem, actualment hi ha una situació "d'estancament perquè molta gent ha creuat, ja han arriscat la seva vida, ja han mort 7.000 persones en la ruta i no tornaran a creuar cap enrere, perquè les bombes no han acabat i la guerra està en el seu punt àlgid. El que no es pot fer és deixar-les morir a les portes d'Europa, davant dels nostres nassos".
Indira Ibrahem: "És molt important fer un exercici d'empatia i posar-se en el seu lloc"
Quant al paper d'Europa, Indira Ibrahem va valorar que, "hi ha molta hipocresia per part de la UE. Crec que s'ha de fer alguna cosa imminent, perquè hi haurà morts de fam i fred. S'hi ha de donar resposta. Sempre hi ha la tireta de les ONG que estan treballant sobre el terreny, però necessitem que s'obrin les fronteres i que la gent arribi". En aquest punt, Ibrahem va voler desmentir "moltes falses creences sobre els refugiats", afirmant que, "els joves que venen són joves com jo que tots tenen carrera universitària que farien treballs qualificats. Tots els meus cosins tenen un carrera i és una mà d'obra que a Alemanya li interessa. És gent com nosaltres i és molt important fer un exercici d'empatia i posar-se en el seu lloc, perquè ara nosaltres no tenim la memòria històrica per acollir-los".
Ahmad Abdouni: "La qüestió no és només acollir, sinó solucionar el problema en origen"
Per la seva part, el doctor Ahmad Abdouni va comentar a revistacambrils que, "el fenomen que s'està produint obeeix a unes circumstàncies polítiques i a uns interessos regionals que han ocasionat la guerra a Síria i, en conseqüència, un èxode massiu de la gent per por a l'estat islàmic". Des d'Europa, segons Abdouni, "alguns països sí que han prestat la seva disposició a ajudar i a rebre, i altres països Hongria, Polònia o Àustria han rebutjat l'entrada. Comprenc que no es poden acollir a centenars de milers a la vegada, però hi ha d'haver alguna manera, hi ha d'haver un consens. De fet, la qüestió no és només acollir, sinó solucionar el problema en origen. A Europa també hi ha hagut molta hipocresia al respecte i podria tallar el flux d'armes, perquè les armes no arriben solen. Cal solucionar el problema d'arrel eliminant el terrorisme en aquesta zona".