Informació general

El Servei de Coeducació i Salut oferirà una vintena de tallers diferents a les escoles i instituts cambrilencs

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'un taller impartit pel Servei de Coeducació i Salut a les Escoles

El Servei de Coeducació i Salut a les Escoles ha programat, per aquest curs, 200 sessions de 20 tallers diferents (8 a primària, 10 a secundària i 2 orientats al professorat) als centres educatius de Cambrils. L’objectiu d’aquest Servei és promoure la salut entre l’alumnat, prevenir possibles conductes de risc i fomentar la igualtat d’oportunitats entre els més joves. Els 20 tallers proposats –tres més que l’any passat– han tingut, un any més, molt bona acollida com demostren les peticions dels centres educatius. Els tallers s'impartiran a set escoles, quatre instituts, la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC), PTT-PQPI, l'Escola d'Adults i  l’Escola d’Hoteleria i Turisme.

El servei arrenca aquesta mateixa setmana amb els primers tallers programats. Demà dimecres 4 de novembre s’impartirà "Fes-te valdre" programat al PTT i el dijous 5 de novembre "Aprenc a tenir cura del meu cos" programat a l’escola Joan Ardèvol. L’últim taller està previst pel dia 26 de maig amb els alumnes de 1r d’ESO de l’institut Cambrils i tractarà sobre "Com prevenir el càncer de pell".

El Servei de Coeducació i Salut a les Escoles està integrat per professionals de les àrees de Salut Pública i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament i compta amb la col·laboració de l’Equip de Salut i Escola de l’Hospital Antoni de Gimbernat  de Cambrils, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, del Banc de Sang i Teixits –que col·labora cada dos anys juntament amb la Marató de la Sang– i de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Tres nous tallers

Per aquest curs escolar 2015-16 s’han presentat tres nous tallers, un dirigit a primària i dos més dirigits al professorat, per donar resposta a les necessitats educatives detectades pels professionals que intervenen en els serveis. El nou taller a primària, és "El no malbaratament dels aliments", taller impulsat des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la col·laboració de l’Àrea de Salut Pública Municipal, servei que es centra en una dinàmica taller-joc que pretén educar els xiquets en un consum responsable per evitar el malbaratament alimentari, promoure el diàleg i la reflexió i sensibilitzar a les famílies. Els xiquets seran agents antimalbaratament. En aquest taller es treballarà de manera teatralitzada el concepte de malbaratament alimentari i de reaprofitament segur dels aliments, així com altres conceptes relacionats com són: caducitat, data de consum preferent, previsió d’obertura d’envasos, conservació, etiquetatge, contaminació dels aliments i d’altres qüestions de seguretat alimentària.

Els dos tallers adreçats al professorat són el "Taller de primers auxilis i RCP bàsic", impartit per les/els professionals del Hospital Lleuger, amb l’objectiu de facilitar i donar eines àgils i flexibles per poder aplicar en les diverses situacions urgents en què el professorat es pugui trobar en el seu dia a dia. Els continguts que es treballaran són sobre coneixements en primeres auxilis, coneixements bàsic de Reanimació Cardiopulmonar Bàsica i sobre actuacions en les diferents possibles situacions urgents en que es puguin trobar amb els alumnes.

Així mateix, amb la col·laboració d’UGT FETE-ensenyament, es facilitarà, a petició del centre educatiu, el vídeo "Mestres de la república", pel·lícula documental realitzada per FETE-UGT i TRANSIT produccions, sota la direcció de Pilar Pérez Solano que va ser premiada l’any 2014 amb el Goya al millor llargmetratge documental i que té com a objectiu recuperar la memòria personal, social ideològica i pedagògica de les mestres de la República.

Entre altres, tant a l’alumnat de 5è de primària, de 1r, 4t d’ESO i Escola d’Adults, es continuarà impartint els taller de l’AECC, "Saps com protegir-te del sol?", que explica els beneficis i perjudicis del sol i del "Com prevenir el càncer de mama?", per sensibilitzar tant a nois i a noies de l’impacte que té aquesta malaltia en la nostra societat i quines mesures prendre per prevenir-la. Finalment, de tallers que ja es feien en edicions anteriors, cal destacar el taller "d’Al·lergens alimentaris" ja què s’han ampliant el número de sessions.

Comenta aquest article