Cultura

Un any més se celebra la festa de la Mare de Déu del Carme pel Port de Cambrils

Per Berta Ruiz



Moment de la processó d'ahir diumenge, al seu pas pel passeig  Miramar
Un any més es va celebrar a Cambrils la festivitat de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors i mariners. Tant dissabte com diumenge es van fer tot un seguit d'actes festius entorn aquesta festa marinera tan tradicional. Els actes es van iniciar dissabte al matí amb una sardinada popular –organitzada per la Confraria de Pescadors– i que va tenir lloc a la Llotja de Pescadors. També dissabte a la nit al passeig de les Palmeres, es va fer una cantada d'havaneres a càrrec dels grups Trams i Penjats de l'Ham, en la qual es va repartir rom cremat per a tothom. Nombrós públic es va aplegar a la sorra de la platja de la Riera per escoltar la cantada al costat del mar.

Durant la jornada de diumenge, festivitat de la Mare de Déu del Carme, es van centrar els actes més tradicionals de la festa. A les 6 de la tarda es va fer la missa a l'església parroquial de Sant Pere, que va comptar amb l'actuació del Cor de Sant Pere. Posteriorment es va iniciar la processó, -amb més d'una hora de retard-, pels diferents carrers fins al moll de ponent, que va ser seguida per un nombrós públic i que va anar acompanyada dels Trabucaires de Solsona, el grup de timbalers Cop de Cap de Cambrils, la Cobla Reus Joves, el club Vent d'Estrop -Vogadors de Cambrils i l'Arjau - Vela Llatina, que van recórrer els carrers plens de gent, juntament amb un seguici de nens i nenes vestits de pescadors, una representació del consistori cambrilenc i les pubilles.

Enguany, la imatge de la Mare de Déu del Carme va ser traslladada en un bot – el Verge del Carme, fet artesanalment per Joan Vives, últim mestre d'aixa de Cambrils–, que des
de finals del mes de juny ha estat exposat a l'altar de la Mare de Deú del Carme de l'església parroquial de Sant Pere, lloc on quedarà instal·lat.

La processó pels principals carrers del Port de Cambrils –animada pels trabucaires, els timbalers i la música–, va finalitzar al moll de pesca amb la pujada de la imatge de la Mare de Déu del Carme a la barca Gafor acompanyada de tot el seu seguici. Moltes barques engalanades i plenes de gent es van fer a la mar per tal de fer l'ofrena floral a la Mare de Déu del Carme.

Finalment, i per posar punt i final als actes de la Mare de Déu del Carme d'enguany, el Parc del Pescador va acollir la nit d'ahir una tradicional ballada de sardanes amb els Amics de la Sardana de Cambrils i la Cobla Reus Jove.

Crònica de la processó de la
Mare de Déu del Carme
1:28''

Comenta aquest article