Cultura

Finalitza el curs de la UNED a Cambrils "República y Guerra Civil en España" amb un balanç molt positiu

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta, Genoveva García Queipo de Llano, Ramón García Mateos, Javier Martínez i Montserrat Duch
Ahir es va cloure amb un balanç molt positiu el curs d'estiu de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), que del 10 al 12 de juliol s'ha fet a Cambrils sota el títol "República y Guerra Civil en España". El regidor d'Ensenyament –Ramón García Mateos– es va mostrar molt satisfet de "recuperar els cursos de la UNED d'estiu a Cambrils. És important per Cambrils, per l'extensió de la UNED a Cambrils i per la UNED en general, i ho hem fet amb un curs molt atractiu circumscrit dins d'una sèrie d'activitats que s'han organitzat entorn de la recuperació de la memòria històrica i l'homenatge a la República".

La directora del curs i professora d'Història Moderna i Contemporània –Genoveva García Queipo de Llano– va fer un balanç de l'activitat molt satisfactori, "ha sigut molt interessant i molt positiu. Els alumnes han mostrat molt interès per les xerrades i han participat. Durant aquests dies s'ha parlat d'aquest període tan interessant i s'han abordat diferents sectors, com l'ambient de politització dels intel·lectuals durant aquells anys, el paper de l'Església a la República –amb la conferència de mossèn Josep Raventós–, un repàs pel primer bienni reformador del govern de Manuel Azaña –que va anar a càrrec de la professora Ángeles Egido–, una visió general sobre el sindicalisme català –que va oferir el professor Antoni Gavaldà–, un repàs per la vida quotidiana d'aquell període –que va fer el professor Eugeni Perea– o la intervenció del professor Alberto Reig Tapia sobre la revolució d'Astúries de 1934, per a molts l'inici simbòlic de la Guerra Civil".

D'altra banda, la professora d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili Montserrat Duch, que també va participar en la darrera jornada del curs amb la conferència "La República Espanyola i la ciutadania de les dones", en va destacar la bona tria del tema del curs d'enguany, ja que se celebra el 70è aniversari de l'inici de la Guerra Civil, el 75è aniversari de la proclamació de la II República i també el 75è aniversari del sufragi per a les dones, l'any 1931. Javier Martínez –director de la UNED a Tortosa– es va mostrar molt satisfet per "l'esforç de l'extensió universitària de la UNED a Cambrils i l'Ajuntament per tornar a portar els cursos i fer-ho amb un tema de tant vigor. Aquesta ciutat està fent coses molt importants i d'alt nivell en l'àmbit cultural".

Comenta aquest article