Informació general

13 ajuntaments del Camp de Tarragona es reuneixen a Cambrils per parlar de les polítiques de participació ciutadana

Per Berta Ruiz



El subdirector general de Foment de la Participació –Fernando Pindado– i el regidor de Participació  Ciutadana de Cambrils –Salvador Matas–
Ahir, al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, va tenir lloc la reunió de treball dels responsables municipals de participació ciutadana de 13 ajuntaments del Camp de Tarragona, que han rebut subvenció de la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya durant els anys 2004 i 2005.

A l'inici de l'acte, el regidor de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cambrils –Salvador Matas– va valorar molt positivament la tasca realitzada des de la Direcció General de Participació Ciutadana, ja que "és de les primeres conselleries de participació a nivell d'Espanya que ha apostat fort per la participació i donar suport als municipis. Cambrils i molts d'altres municipis hem pogut tirar endavant moltes experiències concretes i molts projectes agosarats que no s'haguessin pogut realitzar".

D'altra banda, el subdirector general de Foment de la Participació –Fernando Pindado– va destacar que la intenció de la trobada "és veure com està funcionant aquest pla de suport, una iniciativa pionera amb unes línies de treball de suport al món local que és el que més ha innovat en l'apartat de participació ciutadana. La Generalitat ha impulsat aquest procés per treballar dins i fora, donant eines, recursos, tècniques i mitjans per definir els projectes. Col·laborar i promoure el màxim d'iniciatives".

Informe de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques 2005

Durant la reunió d'ahir, també es va fer un breu repàs per la memòria de l'estudi realitzat des de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). Carola Castellà –membre de l'IGOP– va exposar els diferents resultats obtinguts de l'estudi encarregat des de la Direcció General de Participació Ciutadana sobre participació ciutadana. "Un seguiment d'una sèrie de projectes i convenis que havien signat el 2005 per fer un balanç sobre la qualitat de la participació a nivell de Catalunya". De l'informe presentat ahir, podem destacar que es van presentar a subvenció un total de 327 sol·licituds de projectes –229 programes i 38 plans de participació–, dels quals van rebre ajut 124 programes i 29 plans de participació. Es pot destacar també el desequilibri en referència a les demarcacions, ja que gran part de l'àrea metropolitana de Barcelona té molta més tradició quant a participació ciutadana que d'altres zones. Tal com va explicar Carola Castellà, "es fa una política de compensació per intentar equilibrar les zones del territori que no tenen aquesta tradició i aquests ajuts i la voluntat d'intentar fer participar els petits municipis".

De l'informe de l'estudi també s'extreuen altres qüestions com una majoria de projectes urbanístics o els diferents perfils dels municipis segons la seva dimensió, tipus d'ens, context, existència d'estructures dins de l'ens o la tradició en d'altres projectes de participació.

Durant tota la jornada d'ahir, els representants dels diferents municipis van valorar i avaluar el funcionament d'aquest procés, per tal d'aportar les propostes i les millores necessàries i establir una xarxa relacional per a tot el territori.

Comenta aquest article