Societat

Canvi en el disseny de la capçalera de Revista Cambrils

Per Marcel Blàzquez

De dalt a baix, les cinc capçaleres amb què ha comptat la publicació al llarg d’aquests 51 anys d’existència, de la més antiga a la més nova

Aquest mes de novembre, aprofitant que Revista Cambrils arriba a l’edició número 400 de la seva tercera etapa, s’ha implantat el nou disseny de la capçalera, que heu pogut observar a la portada d’aquesta edició. Els canvis de disseny de la capçalera d’una publicació poden obeir a diverses causes, normalment a l’adequació a noves tendències estètiques que provoquen un exercici d’actualització d’aquests dissenys, que d’altra banda poden ser més o menys continuistes o més o menys dràstics.

La nova capçalera

En el cas del nou disseny, s’ha realitzat una actuació que ha pretès, per una banda, aquest exercici d’actualització i, per una altra banda, també s’ha buscat trobar una capçalera molt més sintètica i clara. Aquestes intencions s’han plasmat recuperant la distribució clàssica de les capçaleres antigues de les paraules revista i Cambrils, però amb un tractament tipogràfic actual i dotant la paraula Cambrils d’un cos de lletra molt més gran en relació a la paraula revista. Pel que fa a altres components, s’ha eliminat qualsevol tonalitat i s’ha buscat el principi de màxima transparència, de màxim contrast, recuperant, en aquest cas, la inspiració en un principi bàsic en el disseny editorial, el negre sobre blanc. La resta de la portada també ha necessitat d’una adaptació i, sense perdre la quantitat d’informació que habitualment conté, s’ha intentat ordenar i jerarquitzar per facilitar la lectura dels titulars.

Aquesta publicació va començar l’any 1953 amb la capçalera Cambrils i no va ser fins a l’any 1971 que va canviar a Revista Cambrils, tal i com la coneixem ara. L’any 1953 i durant tota la primera i segona etapa es va utilitzar un disseny de capçalera consistent en la paraula Cambrils i un dibuix del perfil del municipi i els escuts de Cambrils i La Salle. El disseny de la capçalera de l’any 1971 el va realitzar Antoni Martí, utilitzant només tipografia, i Lluís Pàmies el va renovar a la dècada dels 80. L’any 1996, coincidint amb el número 300, es va canviar una altra vegada la capçalera i aquesta nova (que s’ha utilitzat fins aquest últim mes d’octubre) consistia en la lletra c de Cambrils ubicada visualment dins d’un quadrat.

Comenta aquest article