Informació general

Es realitzen intervencions arqueològiques a la zona de la Carlania per protegir la construcció

Per Redacció



Imatge de les restes de la Carlania el passat 19 de juny, poc després que s'hi fessin els treballs arqueològics
Amb motiu de les obres de construcció de la pista d’atletisme, a la zona esportiva municipal de Cambrils, prop de la qual hi ha les restes d’una construcció, a la partida de la Carlania, que podrien correspondre a la Castlania de Cambrils, l’Ajuntament de Cambrils va demanar al Museu d’Història de Cambrils que iniciés les actuacions pertinents per protegir aquesta construcció que es troba al precatàleg del POUM.

Entre el 29 de maig i el 2 de juny es van fer diverses intervencions arqueològiques en aquesta zona de la Carlania sota la direcció de l’arqueòleg Moisés Díaz García de l’empresa Codex, amb treballs de poda, neteja de la vegetació i la realització de rases arqueològiques per aportar el màxim d’informació sobre l’estructura i datació de l’edifici.

Els treballs han donat com a resultat la quasi delimitació de l’edifici, del qual es conserva una part visible, però que en els seus orígens ocupava una major superfície. També s’ha pogut constatar el fet que la zona conservada tenia almenys planta baixa i un pis a sobre, i en un dels seus laterals, concretament a la banda est, hi sobresortia una possible torre angular.

Pel que fa a la datació de l’edifici, no s’han recuperat elements que aportin noves dades sobre la seva cronologia, tot i que pel mètode constructiu utilitzat, es pot parlar d’un exemple d’arquitectura militar medieval molt destacable.

Actualment s’està estudiant la possibilitat de deixar dins d’una zona verda les restes localitzades i integrar-les a l’entorn urbanitzat de la futura pista d’atletisme de Cambrils. Des del Museu d’Història de Cambrils, s’ha iniciat la valoració d’una possible consolidació de les restes visibles de la construcció, ja que el pas del temps i la tipologia constructiva dels murs acceleren l’acció negativa dels agents meteorològics.   


 Reportatge: La Carlania, un llegat excepcional per conèixer

Comenta aquest article