Societat

Revista Cambrils projecta el reportatge “La força d’una rierada” al cine Rambla

Per Jordi Moreno, Franc Prats

L’estrena del documental va suscitar força interès

El reportatge La força d’una rierada que Revista Cambrils ha editat amb motiu dels deu anys de la rierada històrica del 10 d’octubre de 1994 es va projectar al Cinema Municipal Rambla el dia 29 d’octubre a la nit. Gairebé 250 persones es van aplegar al cine per assistir a aquesta única projecció del reportatge que la Revista ha fet arribar als seus subscriptors en format DVD i que també es pot adquirir a les llibreries.

Els parlaments

Abans de la projecció, Josep M. Ferrando –com a president de l’Associació Cultural Revista Cambrils–, Jordi Moreno –com a director del projecte– i Neli Queral –en representació de l’Ajuntament, que hi ha col·laborat econòmicament–, van fer uns breus parlaments que van servir d’introducció a la projecció.

A tota pantalla

Per a la projecció en format cinema d’aquest reportatge es va necessitar un canó de projecció, que es va situar al pati de butaques, per augmentar la imatge original amb resolució de DVD domèstic i projectar-la a tota l’alçada de la pantalla del cinema, quatre metres. A més, es va poder fer servir el so de la sala, de manera que els assistents van poder gaudir amb el màxim format d’imatge i de so d’aquest colpidor documental que inclou entrevistes a alguns dels protagonistes i imatges gravades per aficionats durant aquell dia. Val a dir que aquesta va ser una experiència única: un munt de cambrilencs revivint, o veient per primera vegada, tots al mateix temps les esfereïdores imatges d’aquell tràgic dia en què es va sentir tota la força d’una rierada. Durant la projecció es van anar succeint en veu alta les diverses reaccions a les imatges: xiuxiuejos, rialles, somriures, alguna llàgrima i finalment, a l’acabar, un aplaudiment tímid però emotiu.

§ Les xifres del documental “La força d’una rierada” §

La producció del DVD La força d’una rierada ha representat per a la Revista Cambrils tot un repte. En el seu muntatge s’han utilitzat quatre hores d’entrevistes, dues hores d’imatges de la rierada i gairebé un centenar de fotografies. L’edició s’ha realitzat totalment en format digital, per aquest motiu ha estat necessari digitalitzar les seqüències de vídeo preses durant la rierada i gran part de les fotografies que apareixen en el documental. El muntatge final inclou més de 500 fragments de pel·lícula dividits entre el documental i els extres. El volum d’informació gestionat ha arribat als 100 Gigabytes i només la fase de codificació del DVD ha requerit quatre hores de computació assistida per ordinador. S’han invertit més de 100 hores en el muntatge i han intervingut en la producció prop de 40 persones. S’han pres imatges en 12 localitzacions diferents, donant a conèixer indrets històrics com l’anjub del Pinaret i l’antic edifici de la Castlania.

Imatge d’un moment de l’enregistrament del documental al parc de bombers de Cambrils

Set entrevistes

Les seqüències de la rierada pertanyen principalment a 12 aficionats al vídeo. També s’han realitzat set entrevistes a persones que van viure de manera especial la rierada del 10 d’octubre de 1994. Les primeres entrevistes van tenir lloc a mitjans d’agost i la fase de muntatge i edició va acabar a principis del passat mes d’octubre. Les tasques de duplicació i impressió s’han realitzat a Madrid per una empresa especialitzada en oferir aquests serveis. L’edició ha estat de 2.000 exemplars, gran part repartits gratuïtament entre els subscriptors. El DVD es troba a la venda a les llibreries de Cambrils al mòdic preu de 10 euros.

Comenta aquest article