Societat

Èxit absolut de la primera Marató de la Sang a Cambrils

Per Franc Prats

El Palau Municipal d’Esports es va habilitar amb lliteres i equips mèdics per acollir les donacions

El dia 17 de novembre, de les 10 del matí a quarts d’11 de la nit ininterrompudament, va tindre lloc la primera Marató de la Sang a Cambrils, una iniciativa del Centre de Transfusió i Banc de Teixits (CTBT) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils. Per a això es va habilitar el pavelló I del Palau Municipal d’Esports amb 18 lliteres i l’equip mèdic necessari. També es va habilitar un espai com a guarderia per donar totes les facilitats als pares per poder fer la donació. Amb la col·laboració de les entitats locals, durant tota la jornada es van dur a terme diverses activitats per fer la marató més amena. Així doncs, l’Escola de Puntaires va fer una exhibició de puntaires, la Unió de Botiguers va aportar-hi animació infantil, l’Associació Amics de la Sardana va fer un ball de sardanes, l’Escola Municipal de Música va fer un concert de vent i la Teca Teatre va fer un espectacle de rondallaire. D’altra banda, diversos establiments cambrilencs van cedir els seus productes per al refrigeri que s’ofereix als donants per tal que reposin forces.

Èxit rotund

Des de primera hora, un bon nombre de ciutadans van anar a fer la donació, i tot i que hi va anar acudint donants durant tot el dia, des de les 5 de la tarda fins a quarts de 10 de la nit va ser un degoteig incessant de donants. Val a dir que a les 10 de la nit, l’hora prevista per tancar la marató, encara hi havia una cua de gent que s’esperava, per la qual cosa la marató es va allargar fins a quarts d’11. Un total de 546 persones es van atansar al Palau d’Esports per donar sang, tot i que d’aquestes 546, 64 no en van poder donar. Aquesta xifra supera la que es va aconseguir a Reus, amb molta més població que Cambrils, l’any passat, per la qual cosa es pot considerar tot un èxit. Aquestes 482 donacions efectives suposen uns 216 litres de sang, una quantitat gens desestimable.

40 per 1.000

Aquest és el tercer any que es duu a terme la marató arreu de Catalunya. En línies generals, en aquestes campanyes el número habitual de donants que s’aconsegueixen en les campanyes normals d’extracció (que es fan amb les unitats mòbils) es multiplica per tres i en casos excepcionals per quatre. En el cas de Cambrils, el número habitual de donants en aquests tipus de campanyes rutinàries (se’n fan tres a l’any en dues jornades de tarda) està entre els 80-90 per tarda. Així doncs, aquests 546 donants de la marató segueixen la regla al triplicar el número de donants habituals. Es calcula que la mitjana catalana és de 40 donants per cada 1.000 habitants, és a dir un 4 per cent de la població, una xifra gens menyspreable però tampoc l’ideal.

§ Tota la sang és bona§

En la roda de premsa de presentació de la campanya, feta dos dies abans, Josep M. Planelles, membre del CTBT i coordinador de la marató, va voler insistir en la necessitat de recaptar tantes bosses de sang com fossin possibles. Cada una d’aquestes bosses pot tenir més d’un ús i se’n poden aprofitar els diferents components sanguinis (glòbuls vermells, glòbuls blancs, plaquetes, plasma...). Tota la sang serveix, per això va voler recordar que dels 18 anys als 65 tothom és bo per ser donant i va voler recordar també que perquè l’estat de salut dels donants va canviant, potser un dia no es té la tensió arterial adequada o es té una mica d’anèmia i no es pot fer la donació, però un altre dia sí que es pot estar en bones condicions i es pot fer la donació.

Les necessitats de sang a Catalunya és de 300.000 donacions a l’any. Per això, a més de la marató, amb la qual es pretén sobretot arribar als nous donants, el CTBT organitza aquestes altres campanyes diàries per tot Catalunya. A la web del CTBT www.ctbt.es hi podreu trobar l’agenda setmanal de les poblacions on es desplacen les unitats mòbils a cada província. Recordem que la sang és un bé insustituïble que no es pot fabricar. Donar sang és un gest solidari amb el qual es poden salvar vides.

Comenta aquest article