Informació general

Cambrils posa en marxa els primers passos de vianants Smart de Catalunya i zones de càrrega i descàrrega intel·ligents

Per Redacció

Pas de vianants smart ubicat al passeig la Salle, a prop de la rotonda del Parc del Pescador

Cambrils, en el seu pas ferm per convertir-se en una ciutat smart, ha posat en funcionament, aquesta setmana, les zones de càrrega i descàrrega intel·ligents, així com els passos de vianants smart -després del període de proves corresponent-. Ambdues millores es troben ubicades al voltant de "UrbanLab Pescador", una àrea destinada a l'aplicació de noves tecnologies que contribueixin a millorar la qualitat de vida i a cobrir les necessitats dels ciutadans.

Els passos de vianants smart de Cambrils, pioners a Catalunya, disposen d'unes senyals lumíniques i de dues senyals verticals quan s'atansa el vianant. D'aquesta manera, s'incrementa la visibilitat per als vehicles i s'augmenta així la seguretat. La millora ha consistit en situar unes plaques lumíniques de díodes de leds en cada extrem de les pastilles rectangulars blanques, que s'il·luminaran davant la presència d'usuaris. Aquest sistema és un innovador avenç perquè permet que les senyals actuals, que s'executen amb l'aplicació manual de pintura reflectant, es complementin amb un sofisticat sistema d'il·luminació integrada que per si sol detecta el moviment al seu voltant. S'encendrà sobretot a la nit i en hores de poca visibilitat o amb condicions atmosfèriques adverses. La il·luminació es posarà en marxa diàriament amb l'encesa de l'enllumenat públic.

Els passos modificats estan ubicats al passeig la Salle -a la proximitat de la rotonda amb el pont del Parc del Pescador i del carrer Tramuntana- i també en el tram central del passeig de les Palmeres. Ambdues zones tenen passos amb una rellevant intensitat d'ús per part de vianants, i estan ubicades en zones amb poca il·luminació artificial en hores nocturnes.

Pel que fa a les zones de càrrega i de descàrrega modificades, es tracta de les situades al carrer Roger de Flor (Barri del Port), que té una longitud de 16 metres, i la del carrer Pau Casals, amb una longitud de 19 metres. Ambdues estan instal·lades en calçades d'un sol sentit de circulació. Les millores introduïdes són un sistema de sensors que permet controlar la durada de l'estacionament amb l'objectiu de facilitar la rotació de vehicles en aquestes àrees.
Des d'ara, doncs, un vehicle que estacioni en una d'aquestes dues àrees veurà com a la calçada s'encén un indicador lluminós de color verd. Si l'usuari supera els 30 minuts d'estacionament permesos, aquest indicador es canviarà a color vermell i s'avisarà automàticament a la Sala de Comunicacions de la Policia Local de Cambrils. Les hores de càrrega i de descàrrega permeses són de 8.30 a13.30h i de 16 a 19h.
 
Aquesta mesura ajudarà a detectar si hi ha abusos per part dels transportistes i, alhora, estudiar el funcionament d'aquestes zones i el seu ús per tal d'introduir-hi millores en cas que siguin necessàries. No obstant, la millora neix amb la voluntat de ser dissuassòria i informativa -no persegueix un afany recaptatori-.

Ambdues millores estan englobades en el projecte iCambrils, que té l'objectiu de situar el municipi al capdavant de les millores i transformacions urbanístiques en l'àmbit de les ciutats intel·ligents.


Una de les dues zones de càrrega i descàrrega intel·ligents de Cambrils

Comenta aquest article