Cultura

Jordi Folck: "La benzina de la imaginació és divertir-se"

Per Berta Ruiz

Les bibliotecàries Eva Ferré i Rosana Andreu amb l'escriptor Jordi Folck, el passat divendres a la Biblioteca

L'escriptor reusenc Jordi Folck va ser el convidat, el passat divendres a la tarda a la Biblioteca, a l'acte de cloenda dels clubs de lectura infantil i juvenil. Va ser una trobada oberta organitzada en col·laboració amb l'Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils. Folck és autor de nombrosos títols infantils i juvenils com "Cròniques de la mitja lluna", "La guerra dels xiclets" –premi Protagonista Jove 2001–, "666 calaixos", "El manuscrit de les bèsties" – premi Barcanova de literatura juvenil 2004, "Trucades des del cel" i "Llibre d’encanteris de la vella Taràndula" –premi Josep M. Folch i Torres 2011–, entre d’altres.

Durant la seva trobada amb els lectors més joves, Folck va encetar un entretingut intercanvi d'opinions i impressions. Segons va comentar a revistacambrils.cat, "els explicaré que, entre ells i jo només hi ha una diferència, que és l'edat, en tota la resta som absolutament igual a nivell d'imaginació i de creativitat. El que passa és que les persones són mandroses i deixen de buscar aquella idea o aquella resposta que està a la punta del nas, perquè moltes vegades no s'atreveixen o tenen por. Cal dedicar-hi temps, perquè tots som creatius en potència. La benzina de la imaginació és divertir-se, si els xiquets fan una redacció o un conte o el que sigui, o s'ho passen bé o que ho deixin estar. I, en segon lloc, cal disciplina: jo escric cada dia i m'obligo a escriure 5 fulls".

"Boig per tu", el seu darrer llibre que sortirà publicat dedicat a Carles Sabater

Sobre la seva àmplia obra literària, Folck va avançar a revistacambrils.cat que, la setmana passada va acabar d'escriure el seu darrer llibre, una obra dedicada al seu amic Carles Sabater –cantant de Sau mort l'any 1999 després d'un concert a Vilafranca del Penedès–. "El meu últim llibre es titula "Boig per tu" i passa al Pere Mata de Reus, amb una noia que està internada com a protagonista de la història i en Carles com antagonista. Està dedicat a ell, és una història molt dura. He parlat amb la seva vídua, amb la seva mare, amb els companys de Sau, amb seguidors. He necessitat molta documentació, he parlat amb metges de malalts mentals, etcètera. És una novel·la que, curiosament, la vaig corregir l'estiu passat aquí, a la Biblioteca de Cambrils. Si tot va bé sortirà publicada el 21 de setembre, quan va néixer en Carles".

Entrega dels premis del Joc de lectura

Per altra banda, durant la sessió també es van lliurar els premis del Joc de Lectura, en dues categories: als xiquets que van llegir més llibres i també a l'escola que va aportar més alumnes al Joc. La dinàmica del joc consistia en llegir un llibre que formés part de la proposta de la biblioteca per després emplenar la butlleta de participació on calia contestar algunes preguntes relacionades amb la lectura.
L'escola que va participar més va ser l'escola Joan Ardèvol amb 465 butlletes, mentre que els xiquets que van participar més van ser: Ander Arteaga de l'escola Joan Ardèvol (29 butlletes), Sergi Sánchez de l'escola Joan Ardèvol (24 butlletes) i Laia Villanueva (22 butlletes), també del mateix centre. L’objectiu de l’activitat duta a terme al llarg del curs, tal com van comentar les bibliotecàries Rosana Andreu i Eva Ferré, és fomentar l’hàbit lector entre els alumnes de 3r de primària.

Comenta aquest article