Informació general

Els locals d'oci nocturn demanen poder tancar una hora més tard els caps de setmana

Per Cristina Sierra

Imatge d'aquest matí al passeig Miramar, al tram on hi ha La Central i el Siddharta

El passat mes de novembre, els establiments cambrilencs que tenen llicència de bar musical van presentar una instància a l'Ajuntament per poder tancar una hora més tard els caps de setmana. La iniciativa va sorgir arran del tancament de la discoteca Black i els bars La Central, Pacific Rock, Siddharta i Pub Roxy van reunir firmes per a aconseguir aquesta hora de més però des del principi s'han trobat amb la negativa del consistori.

Segons explica la propietària del bar La Central –Patricia Elorza– a revistacambrils.cat, "des de l'ajuntament ens diuen que modificar l'horari no és la seva competència sinó que depèn de la Generalitat. Hem parlat amb les dues parts i es van passant la pilota perquè la Generalitat diu que el consistori sí pot modificar l'horari. No volem ser Salou ni molestar els veïns, només demanem treballar una hora més de manera digna".

La normativa actual que regula els horaris dels establiments amb llicència de bar musical estableix que aquests han de tancar a les 2.30h entre setmana i els caps de setmana el tancament s'amplia a les 3 de la matinada, tenint en compte que tenen un marge de mitja hora més per a tancar els locals. L'horari només s'amplia trenta minuts durant els mesos d'estiu i en dies festius senyalats com Nadal, la nit de Cap d'Any o per Setmana Santa. "Aquests anys la Policia Local ens ha remarcat que teníem 20 minuts per tancar els locals i quan vam accedir a la normativa de la Generalitat vam veure que això no era així, sinó que tenim 30 minuts per fer el tancament", apunta Elorza.

"Persecució" als bars d'oci nocturn

La cambrilenca explica que darrerament els bars s'omplen cap a les 2 de la matinada i a les 2.50h ja no poden servir més begudes perquè "si ens passem 10 minuts de l'horari de tancament ens amenacen amb multes de 1.000 euros". Segons Elorza, hi ha una "persecució" per part de la Policia Local per a penalitzar els establiments que tenen tota la documentació en regla. "A mi m'han insinuat que hi havia un "acoso y derribo" cap a la Central perquè era l'únic bar que no s'havia penalitzat. Protestem per la poca protecció que tenim per part de l'Ajuntament. Ells protegeixen els veïns i nosaltres els respectem i no els volem molestar, però amb la negativa de deixar-nos treballar una hora més ens preguntem fins a on arriben els nostres drets. Creiem que l'Ajuntament ens pot ajudar i no volen", apunta.

Patricia Elorza afirma que una de les propostes que van fer arribar a la regidora d'Urbanisme va ser fer una "reorganització" del POUM perquè els bars d'oci nocturn puguin tenir la llicència de cafè teatre però "se'ns va dir que no perquè la zona on estem hi ha veïns, però no ho entenc perquè ara a un local que obrirà a l'Horta de Santa Maria se li ha atorgat aquesta llicència i també està rodejat de veïns. Al final penses que si no ets "fill de" no t'ho concedeixen". Una altra mesura que van proposar els establiments va ser que el consistori, juntament amb altres ajuntaments de la demarcació, fessin una instància a la Generalitat per a poder tenir la competència de regular l'horari dels locals amb llicència de bar musical. "Creiem que la proposta tiraria endavant perquè les lleis estan fetes per a modificar-se", apunta. La cambrilenca també afegeix que a Reus la Policia Local actua d'una altra manera quan veu que un local no ha tancat seguint l'horari. "He estat en locals a les 4 de la matinada i la Policia avisa amb bones maneres que s'ha d'anar tancant. Aquí a Cambrils els agents venen amb la instància a la mà i t'amenacen amb una multa. Ara que venen les eleccions han començat a fer un control molt més exhaustiu dels locals però la Policia fa la vista grossa amb locals que tanquen a les 6 del matí", manifesta.

Multa al Pacific Rock

Un dels bars que s'ha multat en els darrers mesos ha estat el Pacific Rock. Fede Díez, un dels propietaris de l'establiment, explica que la nit del 8 de desembre, considerada com un dels dies festius que es pot tancar mitja hora més tard, la Policia va adreçar-se al local a les 3.15 de la matinada i va tramitar una denúncia a les 3.40h, apuntant que el local no estava complint la normativa. "Aquesta acta és mentida. Van posar que hi havien 18 persones al bar quan només n'hi havien tres i ens van posar una multa de 1.000 euros. És una multa excessiva, mai no hem causat problemes i ens vam trobar amb una denúncia que no van posar l'hora correcta. La vaig recórrer però és la nostra paraula contra la Policia Local i ells sempre tenen la raó. Tinc testimonis dels fets però tenim les de perdre", afirma.

El mateix establiment es va trobar amb un altre problema a finals del passat mes de març, quan els propietaris van demanar un permís especial per a poder celebrar el setè aniversari del local. Cal dir que la normativa permet que els bars puguin gaudir de permisos especials per a fer actes puntuals com les celebracions d'aniversaris. "Vam demanar el permís dimecres a les 2 de la tarda i dijous a les 12.30 de la nit va venir la Policia a informar-nos que se'ns havien denegat els permisos", explica Díez. Elorza afegeix que va passar exactament el mateix amb la celebració de l'aniversari de La Central, l'estiu passat.

"Ens demanen que els joves siguem emprenedors però no tenim cap tipus d'ajuda"


Un dels projectes que ha tirat endavant La Central és organitzar vermuts electrònics els diumenges al migdia. "D'un any per l'altre la facturació dels locals ha baixat un 15% i hem volgut fer iniciatives com el vermut electrònic però també ens hem trobat amb problemes. Nosaltres n'hem fet tres. El primer teníem el permís i la Policia ens va obligar a aturar-lo i el segon no se'ns va deixar fer per la queixa d'una veïna. El tercer ja el vam fer sense problemes. Notem que hi ha més permissivitat perquè venen les eleccions però sabem que després tornaran les persecucions", explica Patricia Elorza.

Per altra banda, la cambrilenca demana que des del consistori s'incentivin actes com les Jornades Gastronòmiques però aplicades al món de la nit. "Ens mengen amb les taxes que hem de pagar. Són excessives i demanem que a l'hivern s'equilibri aquest import i que s'adeqüin els impostos a la gent que hi ha a l'hivern. Nosaltres volem treballar però veiem que des de l'Ajuntament no els hi dóna la gana, segur que si algun regidor tingués un bar de nit ja es mirarien de fer coses".

Elorza també assegura que des de la Casa de la Vila "ens demanen que els joves siguem emprenedors però no tenim cap tipus d'ajuda. Aquest govern no ha fet res per ajudar als locals d'oci nocturn. Com volen que els votem si volen incentivar una ciutat dormitori i de turisme familiar? Volem que es miri per la gent jove i que no hagin de marxar a les 3 del matí als pobles del voltant per sortir de festa. Volem que els joves es quedin aquí. Fins que no es mati algú conegut anant a Reus o Salou no es prendran mesures", afirma.

David Chatelain: "Nosaltres no tenim competència per a modificar els horaris. L'únic que podem fer és reduir-los en cas que un establiment generi problemes"

Davant aquesta queixa pública dels locals cambrilencs, revistacambrils.cat 'ha posat en contacte amb el regidor d'Urbanisme –David Chatelain– per a conèixer la seva versió. Chatelain afirma que", nosaltres no tenim competència per a modificar els horaris. Vaig trucar a la Generalitat i em van confirmar que era la seva competència, cap municipi pot modificar les hores. L'únic que podem fer és reduir els horaris en cas que un establiment generi problemes". A més, afirma que és "impossible" modificar el POUM per a regular les hores de tancament.

El regidor nega que s'hagi donat una ordre especial a la Policia Local per a que faci un control més exhaustiu del tancament dels locals. "És mentida que hi hagi aquest tipus de control. La Policia Local té l'obligació de fer complir els horaris als bars. El control més estricte es fa si el local té denúncies", apunta Chatelain. El regidor també ha confirmat que si no es pot donar la llicència de cafè-teatre als establiments cambrilencs que ho demanen és perquè "s'han rebut queixes de veïns perquè hi ha actes incívics i molt soroll" als carrers on hi ha aquests locals.

L'ordenança d'ocupació de la via pública prohibeix la música a les terrasses

Sobre la realització de vermuts electrònics, David Chatelain ha recordat que l'ordenança d'ocupació de la via pública prohibeix la música a les terrasses. "Podem autoritzar actes puntuals com els aniversaris o un vermut electrònic però el que no podem fer és autoritzar-los cada setmana", manifesta. El regidor també ha fet referència a la multa que la Policia Local va posar al Pacific Rock. "Em vaig llegir l'acta i posava que s'estaven servint begudes fora de l'hora permesa. Si l'acta diu que era aquella hora no ho podem posar en dubte".

Comenta aquest article