Societat

Una cinquantena de barques participaran a la I Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya

Per Cristina Sierra

Presentació de la I Trobada d'Embarcacions; d'esquerra a dreta: Anton Llaveria, Francesc Garriga, Mercè Dalmau i Xavier Martí

Del 10 al 17 de maig, Cambrils acollirà la I Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya-III Festa de la Mar, organitzada per la Federació per la cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial i l'Arjau Vela Llatina de Cambrils. Ahir al matí, l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el regidor de Cultura –Francesc Garriga–, el regidor de Turisme –Xavier Martí– i el president de l'Arjau Vela Llatina –Anton Llaveria van presentar el programa d'actes que s'han preparat per aquesta trobada que convertirà Cambrils en la capital de les embarcacions tradicionals.

Els actes començaran el 30 d'abril i acabaran el 17 de maig, coincidint amb el cap de setmana de la trobada que comptarà amb la participació d'una cinquantena d'embarcacions. L'alcaldessa i els regidors van agrair la tasca de l'Arjau Vela Llatina per poder dur a terme aquest esdeveniment i van recordar que la trobada coincidirà amb la Fira Marítima i les Jornades Gastronòmiques del Romesco.

Més de 60 actes relacionats amb el mar i la tradició

La setmana vinent s'iniciaran els actes amb la inauguració d’una sèrie d’exposicions amb la cultura marítima de protagonista. El moment fort de la Trobada d’Embarcacions Tradicionals de Catalunya s’inicia al 10 de maig coincidint amb el Concurs de Mestres Romescaires que s’organitza dins de les Jornades del Romesco. A les 13 hores, a la Carpa del Mollet de Rec, Roger Marcet, director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, serà l’encarregat de llegir el pregó inaugural de la Trobada. Tot seguit, tindrà lloc el lliurament de les banderes del Dia Marítim Europeu (20 de maig) per part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana a la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial que celebra el desè aniversari. Per cloure l’acte, al mig del Port de Cambrils, tindrà lloc la hissada conjunta de veles llatines per iniciar un programa extens que finalitzarà el diumenge 17 de maig, a les 20 hores amb el comiat de les embarcacions participants.

Serà una setmana de visites escolars guiades i portes obertes al pailebot Santa Eulàlia, una de les embarcacions més antigues que participarà a la trobada, taules rodones, tallers de nusos, animacions musicals, cercaviles festives, accions pictòriques, una trobada d’embarcacions d’autoconstrucció, batejos de vela llatina i una gimcana marinera, entre altres. Cal destacar que el dissabte 16 de maig, serà el més ple d’activitats on,per exemple, s’ha programat a partir de les 18:00h la primera vira-vira comentada a Cambrils, amb les embarcacions tradicionals navegant a prop del moll de Ponent fent maniobres per ser vistes pels curiosos des del passeig superior del moll. El darrer dia dels actes, el 17 de maig, hi haurà una hissada conjunta de veles i s’iniciarà la V Navegada Josep Lluís Savall amb embarcacions de la Trobada encapçalades pel paibelot del 1919 Santa Eulàlia.

Tal com va apuntar Anton Llaveria, per a l'entitat cambrilenca "és un èxit" acollir aquesta trobada, ja que fa un any van demanar poder organitzar aquest esdeveniment a Cambrils. "Estem molt il·lusionats de poder fer aquesta festa al port de Cambrils", va manifestar. El president de l'Arjau Vela Llatina també va afegir que la III Festa de la mar comptarà amb la participació de 15 entitats cambrilenques, així com el suport del teixit empresarial local.

Comenta aquest article