Cultura

Es presenten els cursos universitaris de la UNED a Cambrils "República y Guerra Civil en España"

Per Berta RuizEl regidor Ramón García Mateos i la coordinadora de l'extensió de la UNED del curs –Helena Martínez-Ferreruela–, ahir, en la presesentació del curs de la UNED
Des de l'Àrea d'Ensenyament i Formació de l'Ajuntament de Cambrils es va presentar ahir el curs d'estiu de la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) que es farà entre el 10 al 12 de juliol i que porta per títol "República y Guerra Civil en España". L'extensió de la UNED a Cambrils serà novament seu d'aquests cursos universitaris que es fan a diverses ciutats de tot l'Estat espanyol, acollint diferents professors provinents de la Universidad Nacional de Educación a Distancia, professors locals de Cambrils i també professorat provinent de la Universitat Rovira i Virgili.

La coordinadora de l'extensió de la UNED a Cambrils, Helena Martínez-Ferreruela va destacar "la importància de ser seu universitària d'aquests cursos d'estiu. És un sol curs, però pot ser el començament per poder tenir una oferta més àmplia l'any vinent". El regidor d'Ensenyament –Ramón García Mateos– va explicar el perquè de la temàtica triada enguany, "plantegem un curs que ens feia especial il·lusió, ja que aquest any coincideix amb el 75è aniversari de la proclamació de la II República, entorn la qual ja s'han fet diferents activitats al municipi i també volíem recordar-ho des d'un curs d'estiu universitari".

Programació del curs "República y Guerra Civil en España"

El primer dia del curs, el proper dia 10 de juliol, s'obrirà el torn de conferències amb una introducció en l'àmbit més global del que va representar la República i el paper dels intel·lectuals, amb les conferències "Los intelectuales españoles ante el cambio de régimen" que anirà a càrrec de la doctora en Història Moderna i Contemporània Genoveva García Queipo de Llano, i la conferència "República y Guerra Civil. La memoria traicionada" amb la doctora en Història Moderna i Contemporània de la UNED Ángeles Egido.

En la segona jornada del curs es plantejaran temes més concrets i específics com el paper de l'Església amb la conferència que farà mossèn Josep Raventós, llicenciat en Teologia i membre fundador de la Societat d'Estudis d'Història Eclesiàstica Moderna i Contemporània de Catalunya sobre "Església i República"; el tema del sindicalisme català, amb el doctor en Història Moderna i Contemporània de la URV Antoni Gavaldà; la conferència "La República fracasada. La historia y la propaganda" a càrrec del catedràtic en Ciències Polítiques de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV Alberto Reig, i la conferència sobre la vida quotidiana en temps de República amb el doctor en Història Contemporània i Moderna Eugeni Perea.

En la darrera jornada es tractarà el paper de les dones durant la República amb la doctora en Història Moderna i Contemporània de la URV Montserrat Duch i els temes més específics de les comarques tarragonines, amb la taula rodona "La conservación del patrimonio en las comarcas de Tarragona" amb els doctors en Història Moderna i Contemporània Jaume Massó, Josep Bertran i Sofia Mata.

Comenta aquest article