Informació general

L'Ajuntament tanca l'exercici de 2014 amb un superàvit de 3.613.791,34 euros

Per Cristina Sierra

Un moment de la sessió plenària celebrada ahir al matí

La liquidació dels pressupostos de 2014 de l'Ajuntament de Cambrils i dels organismes municipals va ser un dels punts més tensos que es va tractar ahir durant el ple ordinari corresponent al mes de març. El regidor d'Hisenda –Lluís Abella– va fer el repàs de les diferents magnituds econòmiques, destacant que el consistori ha tancat l'exercici de 2014 amb un superàvit de 3.613.791,34 euros.

El regidor va remarcar la tendència positiva que han seguit els pressupostos en aquests darrers quatre anys i va explicar que el romanent de tresoreria és de 6.656.657,83 euros i l'estalvi nét que reflecteix la diferència entre ingressos i despeses corrents se situa en 4.609.268,66 euros.

Deute de 47.780.776,06 euros

Lluís Abella també va apuntar que la ràtio d'endeutament ha disminuït i se situa en un 111,85%. "L'any 2010 la xifra se situava en el 134,34% i tenim la previsió que aquest 2015 es tanqui en el 104%", va afirmar. Pel que fa al deute, l'equip de govern ha aconseguit reduir-lo en 6.221.904,28 euros i actualment la xifra se situa en 47.780.776,06 euros. Per últim, el regidor va destacar el termini de pagament a proveïdors, que ha passat dels 147 dies el 2011, als 56 dies el 2014.

Referent als organismes, l'Institut Municipal d'esports (IMEC) ha tancat el 2014 amb un exercici pressupostari positiu de 50.128,14 euros i un romanent de tresoreria de 535.862,48 euros; el Patronat de Turisme  tanca amb un resultat de 125.376,75 euros en positiu i un romanent de tresoreria de 515.476,07 euros, i el Patronat Municipal de l'Escola de Música tanca amb un resultat positiu de 29.999,97 euros i un romanent de tresoreria de 52.879,47 euros. Per la seva banda, el Museu d'Història és l'únic organisme que tanca l'any 2014 amb un resultat negatiu de 5.341,13 euros i un romanent de tresoreria de 113.335,11 euros.

Lluís Abella: "Els números canten aquí i a Roma"

Un cop el regidor va fer el repàs dels números, l'oposició va qüestionar el resultat pressupostari i va criticar que l'equip de govern hagi obviat el cas Llobet i l'episodi de l'ERO en la memòria del mandat 2011-2015. El regidor no adscrit Dani Pallejà va dir que el govern se centra en destacar els "macronúmeros" però no fa referència a algunes partides de Benestar Social que no s'han executat al 100% tal com estava previst al pressupost. En concret, el regidor va preguntar per què les partides del servei d'atenció domiciliària i del programa d'ocupació i formació hi havia un 9% i un 18%, respectivament, que no s'havia dut a terme. "Els números canten. Aquesta és una altra manera de veure-ho. Passa una mica com a la memòria de mandat, que els dos gran temes del cas Llobet i l'ERO no surten. És la tàctica de l'estruç, amaguen el cap i ensenyen les ales al "pavo real", va manifestar.  En aquesta línia, el regidor no adscrit Robert Benaiges i la regidora de l'NMC –Cinta Ballesté– també van criticar durament la gestió del govern i les decisions que han pres aquest mandat que han suposat el tancament de "multitud de serveis" i "pujades d'impostos". Per la seva banda, la portaveu del PSC –Ana López– va apuntar que les previsions del pressupost de 2014 "no eren tan encertades" i va afirmar que el govern hauria de "pensar més en les persones i no en els números".

En el torn de rèplica, l'alcaldessa –Mercè Dalmau– va manifestar: "els hi agradi o no, la liquidació és positiva. Ja m'explicaran quins serveis s'han tancat si n'estem oferint molts més. Hem estat capaços d'augmentar les ajudes de l'IBI, de l'Escola de Música, de les llars d'infants i fer bonificacions per les taxes de les escombraries i l'aigua. Mirin si ho hem fet malament que hem estat capaços de fer això". Per la seva part, el regidor d'Hisenda va apuntar que el govern havia pres decisions dures que "segurament tots els que estem aquí les hauríem pres a casa nostra". En resposta a les declaracions d'Ana López, Lluís Abella va afirmar que "els números canten aquí i a Roma" i va preguntar qui era capaç de "clavar" un pressupost al 100%.

Dani Pallejà: "La vida no és tan de color de rosa com la pinten"

Sobre les partides de Benestar Social, la regidora Lluïsa Rom va explicar que els diners que no s'havien gastat del servei d'atenció domiciliària havien permès obrir els Centres Oberts a l'estiu i aquesta Setmana Santa. Fruit d'aquestes declaracions, el regidor Dani Pallejà va preguntar perquè aquests diners no estaven restats de la partida i va remarcar que aquestes partides són "moralment necessàries". Pallejà també va manifestar: "pinten un panorama de color de rosa perquè entenc que és el que han de fer i ho és a costa d'unes conseqüències. La vida no és tan de color de rosa com la pinten".

L'alcaldessa va prendre la paraula per contestar les paraules del regidor afirmant que "tant de bo ens haguéssim trobat un panorama així" i va defensar la gestió "transparent, responsable i compromesa" que ha dut a terme l'equip de govern aquest mandat. "Li agradi o no, presentem una liquidació positiva que ens permet dir que estem en un panorama que la situació econòmica va millorant, amb l'objectiu de garantir serveis i inversions a la ciutadania", va expressar.

Comenta aquest article