Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Foment Cultural edita un llibre sobre els 25 anys de la recuperació del joc de bitlles a l’Hospitalet de l’Infant

Per Redacció

Equip de bitlles del Foment Cultural de l'Hospitalet de l'Infant, campió intercomarcal de bitlles 2014

Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant ha editat un llibre digital, titulat “Bitlles, bitllots i garrot. 25 anys (1987-2012) de la recuperació del joc de bitlles a l’Hospitalet de l’Infant”, amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Dels textos i de la documentació inclosa se n’ha fet càrrec Teo Castillo, el vocal d’aquesta entitat local que és responsable de la secció de Bitlles; i de les fotografies, el mateix Teo, juntament amb Paquita González. Del disseny i la maquetació, se n’ha ocupat Eva Alonso.

Tal com explicarà l’autor a la presentació de llibre, prevista per aquest divendres 27 de març a les 19 h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infant Pere de l’Hospitalet, la idea de fer aquesta obra va sorgir arran de l’exposició que va organitzar Foment Cultural l’any 2012, amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la recuperació d’aquest joc popular a l’Hospitalet de l’Infant.

L'autor va pensar que seria interessant aprofitar el material que mostrat aleshores i deixar-ne constància, per donar una major difusió a aquest joc tradicional, que forma part dels costums populars de la majoria dels pobles d’influència llatina. Amb aquest llibre, a més, "es vol fer un homenatge als jugadors i als pobles que han contribuït a enfortir aquest joc tan nostre”, segons ha explicat Teo Castillo, qui ha destacat que aquest 2015 serà un any especial per a Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, perquè celebrarà el 30è aniversari de la seva constitució; el 25è aniversari dels Gegants i el 20è aniversari de la figura festiva del Cavallet de Mar.

El llibre, que en breu es podrà descarregar gratuïtament en format pdf a través de la pàgina web d’aquesta entitat,www.fomentcultural.cat , tant en català com en castellà, conté una setantena de documents, com ara cartells, retalls de diaris, notes i altres materials de difusió de les bitlles durant aquest període; i més de 200 fotografies de la recuperació del joc a l’Hospitalet de l’Infant. En aquesta obra s’explica, entre altres coses, com l’any 1987 es va recuperar i difondre a l’Hospitalet el costum de jugar a bitlles al passeig marítim (la primera exhibició del joc fou el 15 de novembre). Des de llavors, es juga al poble, principalment participant al Campionat Intercomarcal, a la diada de Bitlles de Sant Roc per la Festa Major i en el marc de l’Aplec de Sardanes.

Actualment el Grup de Bitlles del Foment Cultural s’entrena i celebra els diferents campionats al parc Sant Roc. Un grup estable d’una vintena de persones integra l’equip de l’Hospitalet. Aquest planter, ha guanyat del Campionat Intercomarcal, en què participen 21 pobles, les darreres set temporades consecutives.

Comenta aquest article