Un centenar de persones participen al taller "Al·lèrgens en aliments sense envasar"
![]() |
El taller es va fer en una de les sales de l'Ateneu Juvenil |
Prop d'un centenar de persones van participar, els passats 12 i 17 de març, al taller pràctic "Al·lèrgens en aliments sense envasar", impartit de forma conjunta pel Servei Municipal de Salut i lAgència de Salut Pública de Catalunya. El curs té com a objectiu facilitar laplicació del reglament de la UE sobre informació alimentària i es dirigeix als establiments on es venen aliments sense envasar.
El taller es va dividir en dues parts. La primera, d'uns 20 minuts, es va centrar en la teoria i l'explicació de diferents casos per entendre millor la part teòrica. Seguidament, es van fer activitats pràctiques amb lelaboració de cartes o menús i etiquetatge, alhora que sidentificaven els al·lèrgens en els diferents plats. Degut a la bona acollida del taller, el proper 14 d'abril se'n farà un tercer que es dirigirà als professionals del càmping, hotels i cuines institucionals.
Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries són reaccions adverses als aliments, atribuïbles a la ingesta, el contacte o la inhalació dun aliment, o algun dels seus components. Poden provocar des de reaccions lleus fins a xoc anafilàctic que comprometi la vida de la persona. El 13 de desembre de 2014 va entrar en vigor el Reglament (UE) 1169/2011, de 25 doctubre, sobre la informació alimentària facilitada a les persones consumidores. Una de les novetats més importants de la norma és la necessitat didentificar els catorze grups daliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies a les persones consumidores. Per tant, els establiments on es venen aliments sense envasar han de proporcionar informació sobre les substàncies o productes que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies. I aquesta es pot proporcionar oralment, però sempre sha de disposar de manera escrita o en suport electrònic al mateix establiment.