Informació general

El debat sobre l'actual via fèrria es converteix en el primer acte preelectoral conjunt

Per Lluís Rovira i Barenys

Els nou alcaldables que van participar, ahir, al debat. D'esquerra a dreta: Ana López (PSC), Jordi Laboria (SI), Camí Mendoza (ERC), David Chatelain (PP), Oliver Klein (NMC), Andrea Montemezzani (C'S), Mercè Dalmau (CiU), Robert Benaiges (MES) i Ivan Sanz (Assemblea de Cambrils)

L'exposició i posterior debat al voltant de l'actual via fèrria i la seva possible conversió en un tramvia es va convertir en tot un acte preelectoral que va comptar amb nou dels alcaldables que es presenten a les eleccions municipals del proper 24 de maig a Cambrils. Els nou alcaldables es van posicionar a favor del transport públic, en general, i es van posicionar a favor del tramvia, en més o menys contundència segons els casos, en aquest acte organitzat per la Promoció del Transport Públic (PTP) i l'Ateneu Roig, ahir a la tarda, al Centre Cultural.

El primer a intervenir va ser el candidat de Ciutadans, Andrea Montemezzani, que es va manifestar en contra de desmantellar l'actual via i a favor de potenciar el transport públic, "tant per qüestions turístiques com per rellançar el polígon Belianes". El candidat de NMC, Oliver Klein, també es va posicionar a favor de mantenir la línia de rodalies i, "com a primera opció, convertir-la en el TramCamp, allargant la línia cap a ponent".

El candidat del PP, David Chatelain, va ser més contundent en el seu missatge, "tenim una muralla des de fa molts anys. Les vies s'han de treure i s'ha de fer una via verda per garantir la viabilitat d'aquest espai de cara al futur". La candidata d'ERC, Camí Mendoza, va fer un incís en el retard que estan acumulant les obres de la nova via fèrria i es va mostrar defensora del transport públic i de la transformació de l'actual traçat en el TramCamp, "no volem barreres però és bo mantenir l'actual traçat", va dir la candidata d'ERC, que també va reclamar consens amb les poblacions del voltant.

Jordi Laboria, candidat de SI, també es va posicionar a favor del manteniment de l'actual traçat i de la transformació en tramvia, "aquest transport públic és prioritari", va dir. Per la seva part, la candidata del PSC, Ana López, va recordar que fa anys els municipis de costa s'havien posicionat, tots, a favor d'eliminar la barrera que suposa l'actual via fèrria, "defensem que es faci el tramvia quan es pugui i, mentrestant, que es deixi una via verda amb carril bici. No tinc clar que l'actual via fèrria s'hagi de mantenir".

Ivan Sanz, candidat de l'Assemblea de Cambrils, va manifestar el seu suport al TramCamp com a model de ciutat verda, "si posem parades cada dos o tres quilòmetres des d'una punta del terme fins l'altre suposarà un gran impacte econòmic al municipi". Per la seva part, Robert Benaiges, candidat de MES, es va referir al fet que "el Camp de Tarragona no serà una àrea metropolitana si no té un transport ferroviari que l'enllaci". Benaiges va recordar que hi havia un acord unànime pel TramCamp quan es va presentar el projecte i que Cambrils ja havia fet els deures protegint aquest espai en el darrer Pla General. Benaiges també va dir que era una qüestió de "voluntat política" tirar endavant el TramCamp. Va tancar el torn d'intervencions la candidata de CiU, Mercè Dalmau que va recordar que l'actual traçat ferroviari és una barrera arquitectònica i que s'han de treure les barreres, els talussos, ... Dalmau va manifestar que "hem de treballar per tenir un servei de qualitat", però en cap moment va esmentar el Tramcamp.

670.000 usuaris l'any entre les estacions de Cambrils i Salou

L'inici de l'acte va consistir en una exposició de Ricard Riol, de la Promoció del Transport Públic, que va voler destacar la importància de les estacions de Cambrils i Salou en el trànsit de viatgers, "Cambrils és la vuitena estació de Catalunya en afluència de rodalies i Salou n'és la quarta. Entre les dues estacions sumen un total de 670.000 usuaris l'any. Ens carreguem la vertebració de la zona si traiem l'actual via fèrria". Segons Riol, quan es posi en marxa el nou traçat ferroviari els trens ràpids i els de mercaderies passaran per la nova via i quedaran els de rodalies que haurien de continuar per l'actual traçat, "trobem insòlit que els ajuntaments afectats no estiguin batallant per preservar aquest transport públic", va manifestar. Un transport públic que segons va dir, en aquests moments només representa el 4,9% dels desplaçaments que es fan actualment a la zona.
D'altra banda, Riol va manifestar que el gran cost és el desmantellament de l'actual via, "la clau és no perdre el servei i anar transformant la via per fases. L'important és el consens". Riol també va mostrar exemples de tramvies que funcionen en altres zones.


Comenta aquest article