Cultura

Mer Matalonga: "Busco l'essència de la pintura i de les meves emocions, les obres van canviant i el meu discurs va fent com un riu"

Per Berta Ruiz

Mer Matalonga al costat d'algunes de les peces que formen part de la seva exposició a la Sala Àmbits

L'artista barcelonina Mer Matalonga presenta a la sala Àmbits del Centre Cultural, l'exposició pictòrica "Ciutats medievals". El passat divendres al vespre tenia lloc l'acte d'inauguració a càrrec de l'artista i del regidor de Cultura de l'Ajuntament , Francesc Garriga. "Ciutat medievals" conté una sèrie de 25 peces, una obra essencial i no figurativa, que pretén transmetre a través dels seus colors vius i les formes geomètriques però abstractes, la representació del poder en la distribució de les ciutats al llarg del temps. Segons va explicar Mer Matalonga a revistacambrils.cat, "el concepte que vull transmetre és que les ciutats, siguin medievals o actuals, sempre tenen uns edificis que són dels poders –els edificis més macos, més cèntrics, més alts–, mentre que la resta sempre són més petits i estan apilats". De fet, l'artista intenta transmetre la idea que les estructures urbanes són similars al llarg del temps i en tot tipus de ciutats. Per altra banda, hi ha el vessant sentimental i emocional de l'artista: "busco l'essència de la pintura i de les meves emocions. Això fa que les obres vagin canviant i el meu discurs vagi fent com un riu".

"Són llocs en els quals jo he estat i he tingut unes vivències, però buscant l'emoció de l'espectador"

El treball sobre aquestes ciutats està inspirat en llocs reals, però transformats. "Són llocs en els quals jo he estat i he tingut unes vivències, però buscant l'emoció de l'espectador", va comentar Mer Matalonga. Així doncs hi plasma Amsterdam –com la ciutat mirall reflectida en els canals–, hi ha piràmides d'un viatge a Egipte, hi ha la Torre de Babel, hi ha les ciutats quadriculades de l'Alemanya comunista o de la Praga comunista, hi ha la ciutat rovell –amb la seva gran concentració al centre–, hi ha la ciutat de les dones –pel caràcter feminista de l'artista–, hi ha la ciutat caòtica, hi ha la ciutat recargolada, hi ha la ciutat fosca –la que representa un terratrèmol o una gran catàstrofe– , entre d'altres. També hi ha la ciutat ferida –que representa Nova York– i una part de la seva història personal. En aquesta peça, a banda de la pintura, també hi ha d'altres textures com un esparadrap i fils de cosir. "Aquí hi ha molta part meva, perquè estic operada del cor dues vegades i per això pinto. Jo era professora i als 40 anys vaig haver de deixar la meva escola", va explicar Matalonga.

Pel que fa a la tècnica, les obres estan pintades en acrílic i carbonet sobre tela o paper. L'artista ha utilitzat l'espàtula i d'altres textures per donar-li volum. També fa ús d'uns colors molt vius i llampants. Segons explicava Matalonga, "vaig estar a la Llotja d'Arts i Oficis i vaig fer estampació. El color és el que m'agrada, fer colors, molt vius, nets i polits. Després vaig fer Belles Arts i aquest bagatge sempre el plasmo". A banda de la col·lecció de "Ciutats medievals" també completa la mostra, una sèrie de peces més petites realitzades en aquarel·la. La mostra de l'artista barcelonina es podrà visitar a la Sala Àmbits fins el proper 23 de març.

Comenta aquest article